Δεξιά στροφή και ψήφος διαμαρτυρίας από τους αγρότες στη Νέα Ζηλανδία

Δεξιά στροφή και ψήφος διαμαρτυρίας από τους αγρότες στη Νέα Ζηλανδία

Το «φλερτ» των ψηφοφόρων της υπαίθρου με το Εργατικό Κόμμα στις εκλογές του 2020, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, έληξε άδοξα, λόγω περιβαλλοντικών πολιτικών

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οργή των αγροτών ψηφοφόρων για την περιβαλλοντική πολιτική μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή δεξιών κομμάτων στην εξουσία.

Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 14 Οκτωβρίου και η αλλαγή θα μπορούσε να ανατρέψει την πράσινη πολιτική της χώρας.

Το «φλερτ» των ψηφοφόρων της υπαίθρου με το Εργατικό Κόμμα της Νέας Ζηλανδίας στις εκλογές του 2020, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, έληξε άδοξα, λόγω περιβαλλοντικών πολιτικών, όπως η φύτευση πευκοδάσους σε βοσκοτόπια και η φορολόγηση της έκλυσης μεθανίου από τα ζώα.

Προειδοποιώντας ότι απειλείται η δυνατότητά τους να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, οι αγρότες αναζητούν συντηρητικούς υποψηφίους που θα ανατρέψουν την πράσινη πολιτική των Εργατικών ή θα καθυστερήσουν την εφαρμογή της.

Εκστρατεία με τρακτέρ

Ο γαλακτοπαραγωγός Μπράις Μακένζι και ο συνάδελφός του που ασχολείται με την εκτροφή αιγοπροβάτων και βοοειδών Λόρι Πάτερσον ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα περιοδεία με τα τρακτέρ τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι δυο τους θα ταξιδέψουν για δέκα ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό να ενθαρρύνουν τους αγρότες να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής.

«Οι αγρότες της Νέας Ζηλανδίας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες τα τελευταία έξι χρόνια, και ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια, αφότου εισήχθησαν οι κανονισμοί», δήλωσε ο Μακένζι, συνιδρυτής της ένωσης αγροτικής διαμαρτυρίας Groundswell.

Οι αγρότες της Νέας Ζηλανδίας έχουν οργανώσει αρκετές κινητοποιήσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Παρόμοιες διαμαρτυρίες αγροτών έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλες χώρες.

Στην Ολλανδία, οι διαμαρτυρίες κατά της κυβερνητικής πολιτικής για το περιβάλλον οδήγησαν το κόμμα διαμαρτυρίας που υποστήριξαν οι αγρότες, στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου, στο να κερδίσει αρκετή υποστήριξη ώστε να ταράξει τις πολιτικές ισορροπίες στη Γερουσία.

Ψήφος σε Εθνικό Κόμμα ή ACT

Το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα της Νέας Ζηλανδίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν στις 2 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, εκτιμάται πως θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον ενός μικρότερου κόμματος για να κυβερνήσει, πιθανότατα του ακροδεξιού ACT.

Δημοσκόπηση στις αρχές Σεπτεμβρίου έδειξε ότι το 58% των ψηφοφόρων της υπαίθρου –όσοι ζουν σε οικισμούς κάτω των 1.000 ατόμων– σκόπευαν να ψηφίσουν Εθνικό Κόμμα ή ACT.

«Πράσινη» πολιτική σε κίνδυνο

Δεξιά στροφή και ψήφος διαμαρτυρίας από τους αγρότες στη Νέα Ζηλανδία-1

Η Νέα Ζηλανδία πρωτοστατεί στην προώθηση περιβαλλοντικών αλλαγών στον γεωργικό τομέα, ο οποίος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της και παράγει περίπου το 50% των εκπομπών ρύπων.

Οι Εργατικοί ψήφισαν νόμους τα τελευταία τρία χρόνια σχετικά με τη χρήση του νερού και την προστασία των υδάτινων οδών, προώθησαν αλλαγές στο καθεστώς μισθώσεων για τα αγροκτήματα των ορεινών περιοχών και διευκόλυναν τη μετατροπή εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για την εκμετάλλευση αιγοπροβάτων και βοοειδών σε φυτείες πεύκων.

Η Νέα Ζηλανδία πρόκειται επίσης να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα φορολογήσει τους αγρότες για την παραγωγή μεθανίου από τα ζώα από το 2025.

Σε περίπτωση εκλογής του, το Εθνικό Κόμμα έχει υποσχεθεί να καθυστερήσει την επιβολή του φόρου μέχρι το 2030, ενώ το ACT υπόσχεται ότι θα αποσύρει τον φόρο μέχρι να τον υιοθετήσουν οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Νέας Ζηλανδίας.

Ζήτημα αξιοπιστίας θέτει ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς ανακοίνωσε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί τις πολιτικές μείωσης των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη γεωργία, καθώς η μη εφαρμογή τους αποτελεί ζήτημα αξιοπιστίας για τη χώρα.

Το Πράσινο Κόμμα προειδοποιεί ότι η Νέα Ζηλανδία πρέπει να συνεχίσει να μειώνει τις γεωργικές εκπομπές επειδή «η μελλοντική οικονομική της ασφάλεια εξαρτάται από τη βιωσιμότητα».

Ωστόσο, οι αγρότες υποστηρίζουν ότι επιθυμούν απεγνωσμένα την αλλαγή, καθώς αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα αυξανόμενο κόστος, απότομα μειωμένες τιμές στα βασικά προϊόντα και πληθωρισμό στον τομέα που ανήλθε περίπου στο 16%.

Ο Γουέιν Λάνγφορντ, πρόεδρος της ένωσης αγροτών Federated Farmers, δήλωσε ότι οι πράσινες πολιτικές είναι ανεφάρμοστες ή δύσκολα εφαρμόσιμες και προκάλεσαν σημαντική απογοήτευση.

«Πιθανότατα θα δούμε αρκετά μεγάλη υποστήριξη προς… τα δεξιά κόμματα φέτος – το Εθνικό Κόμμα, το ACT και το κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία» πρόσθεσε. 

Παράλληλα, ο Λάνγκφορντ εξήγησε ότι «οι αγρότες δεν απορρίπτουν όλα όσα προτείνουν οι Εργατικοί, αλλά νιώθουν ότι δεν τους ακούν και ότι αυτά που προτείνονται δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή