Το Ιράν ανακοίνωσε ότι έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο Noor 3

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο Noor 3

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη διαστημική υπηρεσία του Ιράν και σε δύο ερευνητικούς οργανισμούς, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνται για την προώθηση του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tρίτο στρατιωτικό δορυφόρο εκτόξευσε το Ιράν σήμερα Τετάρτη, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, επικαλούμενα τον υπουργό Επικοινωνιών Ισα Ζαρπούρ.

Ο δορυφόρος Noor 3 βρίσκεται σε τροχιά σε ύψος 450 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης και εκτοξεύτηκε με τον πυραυλικό φορέα («Αγγελιοφόρο») Qased, όπως και ο προκάτοχός του Noor 2 το 2022, ανέφεραν τα κρατικά μέσα.

«Κάλυψη» για πυρηνικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να τεθούν δορυφόροι σε τροχιά θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στην Τεχεράνη να εκτοξεύσει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, ενδεχομένως και πυρηνικές κεφαλές.

Η Τεχεράνη αρνείται τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η εν λόγω δραστηριότητα αποτελεί κάλυψη για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τονίζει ότι ποτέ δεν επιδίωξε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν, το οποίο διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πυραυλικά προγράμματα στη Μέση Ανατολή, τα τελευταία χρόνια έχει επιχειρήσει αρκετές φορές να εκτοξεύσει δορυφόρους, αλλά χωρίς επιτυχία, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

Αμερικανικές κυρώσεις

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις 19 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε νέες κυρώσεις, με στόχο πολλά πρόσωπα και οντότητες σε Ιράν, Ρωσία, Κίνα και Τουρκία, που φέρονται να συνδέονται με την ανάπτυξη μη επανδρωμένων και στρατιωτικών αεροσκαφών από την Τεχεράνη.

Είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις στη διαστημική υπηρεσία του Ιράν και σε δύο ερευνητικούς οργανισμούς το 2019, λέγοντας ότι χρησιμοποιούνται για την προώθηση του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT