Το κινεζικό διαστημικό «μάτι» που ψάχνει σουπερνόβα

Το κινεζικό διαστημικό «μάτι» που ψάχνει σουπερνόβα

Το Wide Field Survey Telescope δημοσίευσε την πρώτη του εικόνα, αποτυπώνοντας την Ανδρομέδα σε ένα στιγμιότυπο υψηλής ανάλυσης

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κίνηση των ουρανίων σωμάτων στον νυχτερινό ουρανό καταγράφει το νέο ισχυρό τηλεσκόπιο της Κίνας, από τα βουνά του Θιβέτ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Wide Field Survey Telescope (WFST) δημοσίευσε την πρώτη του εικόνα, αποτυπώνοντας σε ένα στιγμιότυπο υψηλής ανάλυσης την Ανδρομέδα, το κοντινότερο μεγάλο αστέρι στον γαλαξία μας.

Το WFST, το οποίο δημιουργήθηκε από το κινεζικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Χεφέι και το Παρατηρητήριο «Purple Mountain» της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Ναντζίνγκ, πρόκειται να αποτελέσει τον μεγαλύτερο «σύμμαχο» στο βόρειο ημισφαίριο για τη μελέτη ουρανίων σωμάτων που παρουσιάζουν μεταβολές κατά τη διάρκεια της παρατήρησης.

Για τα επόμενα έξι χρόνια, το τηλεσκόπιο των 2,5 μέτρων θα σαρώνει τον ουρανό προς αναζήτηση κινούμενων φαινομένων, όπως αστρικές εκρήξεις καθώς και αντικείμενα που πλησιάζουν τη Γη, προσφέροντας ταυτόχρονα μια βαθύτερη εικόνα του γαλαξία μας.

Το κινεζικό διαστημικό «μάτι» που ψάχνει σουπερνόβα-1

«Εχει τη δυνατότητα να χαρτογραφήσει το ηλιακό σύστημα σε μεγάλο βάθος και έκταση», αναφέρει ο Λικάι Ντενγκ, ερευνητής στα Εθνικά Αστρονομικά Παρατηρητήρια της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο.

Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο το τηλεσκόπιο θα ξεκινήσει μια τρίμηνη πιλοτική έρευνα που θα θέσει τις βάσεις για την επερχόμενη εξαετή αποστολή του, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2024.

Μεταξύ των βασικών στόχων του WFST είναι η αναζήτηση δεκάδων χιλιάδων αστέρων που εκρήγνυνται, γνωστά και ως σουπερνόβα. Η ομάδα φιλοδοξεί να εντοπίζει περίπου 100 αστέρες κάθε χρόνο, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από τον εκρηκτικό τους θάνατο.

Η καταγραφή αυτών των φαινομένων, καθώς εκτυλίσσονται, θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστρονόμους να διαλευκάνουν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το σύμπαν, όπως πόσο γρήγορα διαστέλλεται αλλά και πώς σχηματίστηκαν οι γαλαξίες, οι μαύρες τρύπες και τα χημικά στοιχεία, υπογραμμίζει η Anais Möller, αστρονόμος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Με πληροφορίες από Nature

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή