Η Ταϊβάν παρουσίασε δικό της υποβρύχιο «για να αποκρούσει την Κίνα»

Η Ταϊβάν παρουσίασε δικό της υποβρύχιο «για να αποκρούσει την Κίνα»

«Η Ιστορία θα μνημονεύει για πάντα αυτή την ημέρα», δήλωσε η πρόεδρος της Ταϊβάν, ενώ στεκόταν μπροστά στο πανύψηλο υποβρύχιο

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ταϊβάν παρουσίασε το πρώτο υποβρύχιο δικής της κατασκευής, στο πλαίσιο ενίσχυσης της άμυνάς της έναντι ενδεχόμενης κινεζικής επίθεσης.

Η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν παραβρέθηκε στην τελετή καθέλκυσης η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Καοσιούνγκ την Πέμπτη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα έχει τη στρατιωτική ετοιμότητα να πραγματοποιήσει εισβολή μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Ταϊβάν είναι αυτοδιοικούμενο νησί το οποίο η Κίνα θεωρεί επαρχία της και έχει δεσμευτεί κάποτε να το διεκδικήσει.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η Κίνα δεν πρόκειται να επιτεθεί άμεσα στο νησί και το Πεκίνο βεβαιώνει ότι επιδιώκει ειρηνική «επανένωση» με την Ταϊβάν.

Ταυτόχρονα όμως έχει προειδοποιήσει κατά της επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και κατά οποιασδήποτε ξένης υποστήριξης.

Επιδιώκει ολοένα περισσότερο να εντείνει την πίεση στο νησί με στρατιωτικές ασκήσεις στα Στενά της Ταϊβάν.

Η ημέρα που «πέρασε στην Ιστορία»

Η Ταϊβάν παρουσίασε δικό της υποβρύχιο «για να αποκρούσει την Κίνα»-1

«Η Ιστορία θα μνημονεύει για πάντα αυτή την ημέρα», δήλωσε η Τσάι καθώς στεκόταν μπροστά στο πανύψηλο υποβρύχιο που ήταν καλυμμένο με τη σημαία της Ταϊβάν.

Πρόσθεσε ότι η ιδέα ενός υποβρυχίου εγχώριας κατασκευής είχε θεωρηθεί «αδύνατη πρακτικά… ωστόσο, τα καταφέραμε».

Το υποβρύχιο θα υποβληθεί σε αρκετές δοκιμές και θα παραδοθεί στο ναυτικό μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Εχει ονομαστεί Haikun από τεράστιο μυθικό ψάρι της κλασικής κινεζικής λογοτεχνίας που μπορεί επίσης να πετάξει.

Ενα ακόμη υποβρύχιο βρίσκεται στη φάση της παραγωγής. Η Ταϊβάν στοχεύει να αποκτήσει στόλο συνολικά δέκα υποβρυχίων –συμπεριλαμβανομένων δύο παλαιότερων σκαφών ολλανδικής κατασκευής– τα οποία θα εξοπλίσει με πυραύλους.

Ο στόχος 

Ο επικεφαλής του προγράμματος υποβρυχίων ναύαρχος Χουάνγκ Σου-κουάνγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι στόχος του στόλου θα είναι να αποκρούσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Κίνας να περικυκλώσει την Ταϊβάν με σκοπό να εισβάλει ή να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό.

Με αυτόν τον τρόπο η Ταϊβάν θα κερδίσει επίσης χρόνο μέχρι να φτάσουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για να βοηθήσουν την άμυνά της, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η κατασκευή των υποβρυχίων αποτελούσε βασική προτεραιότητα για τους ηγέτες της Ταϊβάν και το πρόγραμμα επιταχύνθηκε υπό την Τσάι, η οποία αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες σχεδόν στο διπλάσιο στη διάρκεια της θητείας της.

Πώς θα απαντήσει η Κίνα

Η Κίνα δεν έχει απαντήσει επίσημα. Ωστόσο, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στο κρατικό μέσο ενημέρωσης Global Times ανέφερε ότι η Ταϊβάν «ονειροπολεί», χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «ψευδαίσθηση».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο στρατός της Κίνας «έχει ήδη κατασκευάσει πολυδιάστατο δίκτυο αντιυποβρύχιας άμυνας σε ολόκληρο το νησί».

Στρατηγική «ασύμμετρου πολέμου»

Ο στόλος των δέκα υποβρυχίων της Ταϊβάν θα ωχριά σε σύγκριση με τον στόλο της Κίνας, ο οποίος λέγεται ότι περιλαμβάνει σήμερα περισσότερα από 60 σκάφη, μεταξύ των οποίων πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια, ενώ ακόμη περισσότερα βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής.

Ωστόσο, η Ταϊπέι ακολουθεί εδώ και καιρό στρατηγική ασύμμετρου πολέμου. Στοχεύει στη δημιουργία μιας πιο ευέλικτης αμυντικής δύναμης για να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο και καλά εξοπλισμένο εχθρό.

Η κινεζική «αχίλλειος πτέρνα»

Η Ταϊβάν παρουσίασε δικό της υποβρύχιο «για να αποκρούσει την Κίνα»-2

Τα υποβρύχια θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον σχετικά μικρό στόλο της Ταϊβάν να αναλάβει πρωτοβουλία έναντι του πανίσχυρου ναυτικού της Κίνας, διεξάγοντας πόλεμο τύπου αντάρτικου με την αθόρυβη συμπεριφορά τους, τη φονικότητα και τις δυνατότητες αιφνιδιασμού, τονίζουν στρατιωτικοί αναλυτές.

Ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος θεωρείται το πιο αδύναμο σημείο του κινεζικού ναυτικού. Πέρα από τον αποτρεπτικό τους ρόλο, τα υποβρύχια θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για ενέδρες, για επιχειρήσεις ναρκοθέτησης, για τη διακοπή των θαλάσσιων προμηθειών πετρελαίου, καθώς και για την καταστροφή βασικών εγκαταστάσεων.

Γεωπολιτική αλλαγή

Πιο σημαντικό, ωστόσο, θεωρείται το γεγονός ότι η Ταϊβάν κατάφερε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει το δικό της υποβρύχιο.

Το Haikun χρησιμοποιεί σύστημα της αμερικανικής αμυντικής εταιρείας Lockheed Martin και θα μεταφέρει πυραύλους αμερικανικής κατασκευής. Δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο κύριος σύμμαχος της Ταϊβάν.

Ωστόσο, τουλάχιστον άλλες έξι χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, βοήθησαν την Ταϊβάν στην κατασκευή του, παρέχοντας εξαρτήματα και τεχνολογία, σύμφωνα με το Reuters.

Το γεγονός ότι αρκετές χώρες και εταιρείες δεν φοβήθηκαν να προμηθεύσουν εξαρτήματα για σημαντικό αμυντικό πρόγραμμα της Ταϊβάν δείχνει σημαντική γεωπολιτική αλλαγή, επισημαίνουν αναλυτές.

Ασκήσεις «κατά της αλαζονείας»

Η παρουσίαση έρχεται μία ημέρα αφότου το Πεκίνο επιβεβαίωσε ότι αυτόν τον μήνα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις για να «καταπολεμήσει αποφασιστικά την αλαζονεία των αυτονομιστικών δυνάμεων της Ταϊβάν».

Τις τελευταίες εβδομάδες η Κίνα έχει αυξήσει την παρουσία πολεμικών πλοίων στο στενό της Ταϊβάν, καθώς και τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών γύρω από το νησί.

Πάντως, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς έχει δηλώσει πως το Πεκίνο δεν είναι βέβαιο ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εισβολή στην Ταϊβάν, καθώς ενδεχομένως διατηρεί αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρει.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή