Καλιφόρνια: Στα 20 δολάρια την ώρα ο κατώτατος μισθός πλέον στα fast food

Καλιφόρνια: Στα 20 δολάρια την ώρα ο κατώτατος μισθός πλέον στα fast food

Η νομοθετική ρύθμιση προέκυψε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συμβιβασμού

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης στην Καλιφόρνια θα κερδίζουν τουλάχιστον 20 δολάρια την ώρα και θα έχουν λόγο στη θέσπιση προτύπων στον χώρο εργασίας τους, προβλέπει ο νέος νόμος που υπέγραψε την Πέμπτη ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ.

Η νομοθετική ρύθμιση προέκυψε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συμβιβασμού χάρη στον οποίο οι αλυσίδες εστιατορίων ταχείας εξυπηρέτησης συμφώνησαν να ματαιώσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2024 για την κατάργηση νόμου που αποσκοπούσε σε αύξηση αποδοχών και βελτίωση των εργασιακών συνθηκών για τους υπαλλήλους.

Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα συμφώνησαν να αποσύρουν τις αξιώσεις τους για λογοδοσία των δικαιοπαρόχων σε ό,τι αφορά παραβιάσεις επιχειρήσεων με τις οποίες έχουν υπογράψει συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας (franchising).

Κατά μέσο όρο, το ωρομίσθιο ενός υπαλλήλου σε εστιατόριο ταχείας εξυπηρέτησης στις ΗΠΑ ανερχόταν σε 13,43 δολάρια το 2022, αλλά στην Καλιφόρνια ήταν 16,60 δολάρια. Το κατώτατο ωρομίσθιο, που θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο, μεταφράζεται σε ετήσιες αποδοχές 41.600 δολαρίων.

Οπως είπε ο κυβερνήτης Νιούσομ, στην Καλιφόρνια υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 550.000 εργαζόμενοι σε 30.000 εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης. Στην πλειονότητά τους, αντιπροσωπεύουν την κύρια πηγή εισοδήματος για τις οικογένειές τους – σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη ότι πρόκειται κυρίως για εφήβους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας, υπογράμμισε ο κ. Νιούσομ. Το 80% προέρχεται από μειονοτικές ομάδες, ενώ τα δύο τρίτα είναι γυναίκες, συμπλήρωσε.

Εκτός από την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου, ο νέος νόμος θεσπίζει την ίδρυση επιτροπής –στην οποία θα εκπροσωπούνται τόσο εργοδότες όσο και εργαζόμενοι στον κλάδο– που θα μπορεί να εγκρίνει περαιτέρω αυξήσεις και να θεσπίζει πρότυπα για τις συνθήκες εργασίας, κάτι που τα συνδικάτα χαιρέτισαν ως ιστορική κίνηση.

Κατά μέσο όρο, το κατώτατο ωρομίσθιο ανεξαρτήτως κλάδου ανέρχεται σε 15,50 δολάρια στην Καλιφόρνια και είναι από τα υψηλότερα σε όλες τις ΗΠΑ. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το κατώτατο ωρομίσθιο παραμένει αμετάβλητο από το 2009 στα 7,25 δολάρια – κάτι που μεταφράζεται σε ετήσιες αποδοχές 15.080 δολαρίων για εργαζόμενο με 40 ώρες απασχόλησης την εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή