Ισπανία: Επιστήμονες ανακάλυψαν σε σπηλιά «τα αρχαιότερα σανδάλια της Ευρώπης», ηλικίας 6.000 ετών

Ισπανία: Επιστήμονες ανακάλυψαν σε σπηλιά «τα αρχαιότερα σανδάλια της Ευρώπης», ηλικίας 6.000 ετών

Για την κατασκευή των σανδαλιών χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά είδη χορταριού, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, αλλά και άλλα υλικά όπως δέρμα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν τα αρχαιότερα παππούτσια της γηραιάς ηπείρου, ένα ζευγάρι σανδάλια από χορτάρι που πιστεύεται πως είναι ηλικίας 6.000 ετών. 

Τα σανδάλια, που ανακαλύφθηκαν μεταξύ μιας σειράς αρχαίων αντικειμένων σε σπηλιά της Ισπανίας από μεταλλωρύχους τον 19ο αιώνα, αναλύονται τώρα σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances.

Η χαμηλή υγρασία και τα ψυχρά ρεύματα της σπηλιάς διατήρησαν τον αρχαίο αυτό θησαυρό απρόσμενα καλά.

Οι νέες τεχνικές χρονολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν, έδειξαν πως η συλλογή αυτή με τα 76 αντικείμενα στην ισπανική σπηλιά ήταν στην πραγματικότητα δύο χιλιετίες αρχαιότερη απ’ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά

Ισπανία: Επιστήμονες ανακάλυψαν σε σπηλιά «τα αρχαιότερα σανδάλια της Ευρώπης», ηλικίας 6.000 ετών-1
Φωτ.: Science Advances

Τα αντικείμενα αυτά «είναι το αρχαιότερο και καλύτερα διατηρημένο γνωστό σύνολο στη νότια Ευρώπη» σημείωσε η Μαρία Χερέρο Οτάλ, συν-επικεφαλής της έρευνας. 

«Η τεχνολογική ποικιλία και η χρήση των πρώτων υλών καταδεικνύει τις ικανότητες των προϊστορικών κοινοτήτων» προσθέτει η ίδια. 

Κάποια, μάλιστα, από τα αντικείμενα, χρονολογούνται 9.000 πριν

Για την κατασκευή των σανδαλιών χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά είδη χορταριού, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, αλλά και άλλα υλικά όπως δέρμα. Χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή, κάτι που τα καθιστά αρχαιότερα από τα δερμάτινα παππούτσια ηλικίας 5.500 ετών που είχαν ανακαλυφθεί σε μια σπηλιά της Αρμενίας το 2008.

Ισπανία: Επιστήμονες ανακάλυψαν σε σπηλιά «τα αρχαιότερα σανδάλια της Ευρώπης», ηλικίας 6.000 ετών-2

Φωτ.: MUTERMUR project

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν το 1831 όταν ένας κτηματίας μπήκε στην Κουέβα δε λος Μουρσιελάγος, ή Σπηλιά των Νυχτερίδων στην Ανδαλουσία, για να μαζέψει περιττώματα νυχτερίδων που θα χρησιμοποιούσε ως λίπασμα. 

Περίπου δύο δεκαετίες μετά, χρησιμοποιήθηκε από ανθρακωρύχους οι οποίοι, κατά την εξόρυξη του σπηλαίου, ανακάλυψαν μια στοά που περιείχε μερικώς μουμιοποιημένα πτώματα, καλάθια, ξύλινα εργαλεία και, μεταξύ άλλων, δόντια αγριόχοιρου και ένα μοναδικό χρυσό διάδημα.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή