Μπερνάρ Αρνό: Ο δισεκατομμυριούχος ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Μπερνάρ Αρνό: Ο δισεκατομμυριούχος ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η έρευνα αφορά τις συναλλαγές του Αρνό με τον Νικολάι Σαρκίσοφ και συγκεκριμένα την αγορά κατοικιών επί γαλλικού εδάφους με οικονομική διευκόλυνση του πρώτου προς τον δεύτερο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της LVMH Μπερνάρ Αρνό ερευνάται για τις οικονομικές του συναλλαγές με ένα Ρώσο επιχειρηματία, που θα μπορούσαν να αποτελούν ξέπλυμα χρήματος, όπως έκανε γνωστό την Παρασκευή η εισαγγελία του Παρισιού.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα έπειτα από έκθεση της TRACFIN, μιας υπηρεσίας της γαλλικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι ο Aρνό φέρεται να είχε εμπλακεί σε μια σειρά περίπλοκων συναλλαγών ακινήτων με τον Ρώσο Νικολάι Σαρκίσοφ το 2018 στην Κουρσεβέλ, το χιονοδρομικό κέντρο των Αλπεων. Σε ένα μέρος της συναλλαγής, η οποία αφορούσε 14 ακίνητα που ανήκαν στον Σαρκισόφ στην πόλη, οι εταιρείες του Αρνό φέρονται να παρείχαν στον Ρώσο δάνειο ισοδύναμο με την αξία των ακινήτων.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος αγόρασε την οντότητα που κατείχε τα ακίνητα, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη έγγραφα της Tracfin από το 2022 που ανέφεραν ότι οι πράξεις «μπορεί να συνιστούν ξεπλύματος χρήματος». 

Ο Σαρκίσοφ είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής ασφαλιστικής εταιρείας του αδελφού του, RESO-Garantia. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της RESO-Garantia δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ότι ούτε η εταιρεία, ούτε ο Σαρκίσοφ έχουν σχέσεις με τον Αρνό. 

Η προκαταρκτική έρευνα εξετάζει κατά πόσον οι οικονομικές αυτές συναλλαγές θα μπορούσαν να συνιστούν ξέπλυμα χρήματος. Το γραφείο του εισαγγελέα δεν έδωσε κανένα περαιτέρω σχόλιο «σχετικά με τις εν εξελίξει έρευνες».

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, η καθαρή περιουσία του Μπερνάρ Αρνό ύψους 164 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον καθιστά το δεύτερο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο πίσω μόνο από τον Ελον Μασκ.

Ο όμιλος της Louis Vuitton περιλαμβάνει σήμερα σχεδόν 80 από τα διασημότερα brands του κόσμου και αξίζει περισσότερα από 360 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με πληροφορίες από CNN, CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή