Ο διάδοχος του Πριγκόζιν στη Wagner με το προσωνύμιο «Sedoi»

Ο διάδοχος του Πριγκόζιν στη Wagner με το προσωνύμιο «Sedoi»

Γνωστός ως «Γκρίζα Μαλλιά», ο Αντρέι Τρόσεφ είναι βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε έναν πρώην διοικητή της Wagner επικεφαλής των επιχειρήσεων της ομάδας Ουκρανία, ένα μήνα μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Γεβγκένι Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επρόκειτο για συνάντηση «ρουτίνας» και ότι ο Αντρέι Τρόσεφ «εργάζεται για το υπουργείο Αμυνας», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το Reuters αναφέρει ότι ο Τρόσεφ γεννήθηκε στο Λένινγκραντ, το όνομα της Αγίας Πετρούπολης επί σοβιετικής εποχής, στις 5 Απριλίου 1962, σύμφωνα με ρωσικές πηγές. Τα δυτικά έγγραφα κυρώσεων αναφέρουν ως ημερομηνία γέννησής του την 5η Απριλίου 1953. 

Πολέμησε στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου της Σοβιετικής Ενωσης εκεί. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, υπηρέτησε στον βόρειο Καύκασο με τον ρωσικό στρατό και στη συνέχεια στο SOBR, μια μονάδα ειδικών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών. Ηταν διοικητής στη μονάδα.

Για την υπηρεσία του στο Αφγανιστάν, ο Τρόσεφ, γνωστός με το προσωνύμιο «Sedoi» (σ.σ. «Γκρίζα Μαλλιά»), τιμήθηκε δύο φορές με το παράσημο του Ερυθρού Αστέρα. Του απονεμήθηκε το υψηλότερο μετάλλιο της Ρωσίας, Hρωας της Ρωσίας, το 2016 για την εισβολή στην Παλμύρα στη Συρία κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Η «πορεία δικαιοσύνης» του Πριγκόζιν τον Ιούνιο ήταν το αποκορύφωμα μιας πολυετούς διαμάχης με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για την εξουσία και τους πόρους, η οποία εντάθηκε εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία.

Υστερα από παρέμβαση του Λευκορώσου προέδρου, ο Πριγκόζιν συμφώνησε να μεταφερθούν οι δυνάμεις της Wagner επί λευκορωσικού εδάφους ώστε να συνεχίσουν τις επιχείρησεις τους εκτός Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή