Πρώην σύμβουλος Μέρκελ: Λάθος της η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο

Πρώην σύμβουλος Μέρκελ: Λάθος της η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο

Toν περασμένο Οκτώβριο η Μέρκελ δήλωνε ότι ακολούθησε τη «σωστή» ενεργειακή πολιτική κατά τα 16 χρόνια της εξουσίας της

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην οικονομικός σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ αναγνώρισε ότι οι πολιτικές της έκαναν τη Γερμανία να εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι εκ των υστέρων η χώρα θα έπρεπε να είχε κάνει πολύ περισσότερα για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της.

«Αν γνωρίζαμε τότε αυτά που γνωρίζουμε τώρα, φυσικά θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά», δήλωσε ο Λαρς Χέντρικ Ρέλερ στους Financial Times.

Πρόσθεσε, όμως, ότι οι φθηνές εισαγωγές ενέργειας έδωσαν τεράστια ώθηση στη γερμανική οικονομία, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση 10 συνεχόμενων ετών ανάπτυξης.

Ο Ρέλερ επέμεινε επίσης ότι η Μέρκελ, η οποία διετέλεσε καγκελάριος από το 2005 έως το 2021, δεν είχε άλλη επιλογή από το να ποντάρει στο ρωσικό φυσικό αέριο, αφού αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια. 

Toν περασμένο Οκτώβριο η Μέρκελ δήλωνε ότι ακολούθησε τη «σωστή» ενεργειακή πολιτική κατά τα 16 χρόνια της εξουσίας της.

«Από την οπτική γωνία της εποχής, ήταν πολύ λογικό και αντιληπτό να προμηθευόμαστε φυσικό αέριο από το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, το οποίο ήταν φθηνότερο από το LNG (σ.σ.: υγροποιημένο φυσικό αέριο) από άλλες περιοχές του κόσμου», ανέφερε τότε.

«Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία ήταν ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας», πρόσθετε η Μέρκελ. «Δεν μετανιώνω καθόλου για τις αποφάσεις που ελήφθησαν», σημείωνε, λέγοντας επίσης ότι «δεν έχει αλλάξει γνώμη» αναφορικά με την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT