Ερντογάν: Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ε.Ε.

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ε.Ε.

«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην Ε.Ε., όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που μας έκανε να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην Ε.Ε., όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους», είπε κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας.

Η οργή του προέδρου απορρέει, σύμφωνα με το AFP, από μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο επέκρινε την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα επειδή καταδίκασε έναν άνδρα για τρομοκρατία με μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι εκείνος είχε χρησιμοποιήσει την κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων ByLock.

«Oι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οποίος μάλιστα διεμήνυσε σήμερα, με το βλέμμα στραμμένο στο ΕΔΑΔ, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις οργανισμών που ταυτίζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο ίδιος ο Ερντογάν, ωστόσο, στο πλαίσιο της σημερινής ομιλίας του, υπενθύμισε παράλληλα και το θέμα της βίζας που εξακολουθεί να ισχύει ως υποχρέωση για όσους Τούρκους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «άδικη» την «επιβολή βίζας», την οποία μάλιστα παρομοίασε και με «έμμεση κύρωση».

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα ζητάει εδώ και χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενωση την άρση της υποχρέωσης θεώρησης εισόδου για τους Τούρκους πολίτες.  

Πριν από την τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούλιο, ο Ερντογάν είχε δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, συνδέοντας τότε, κατά τρόπο αυθαίρετο, αυτή την ένταξη με την επανέναρξη των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., τα περισσότερα κράτη – μέλη της οποίας είναι παράλληλα και μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Τα εν λόγω δύο θέματα, ωστόσο, η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. από τη μία πλευρά και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την άλλη, δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο.  

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη σημερινή του ομιλία, δεν έκανε καμία αναφορά στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία οι Τούρκοι βουλευτές ακόμη δεν έχουν επικυρώσει, αν και έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι λίγες ώρες πριν από τα σημερινά φραστικά «πυρά» του Ερντογάν κατά της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε τρομοκρατικό χτύπημα στο τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα την ευθύνη για το οποίο ανέλαβε μια ομάδα που φέρεται να σχετίζεται με το κουρδικό PKK. Υπενθυμίζεται, δε, ότι η Αγκυρα καταγγέλλει ότι «τρομοκράτες» του PKK έχουν βρει καταφύγιο στη Σουηδία…

Η Τουρκία, ακόμη επίσημα υποψήφια χώρα προς ένταξη, υπέβαλε την υποψηφιότητά της το 1987 για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και το 1999 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν το 2005, έχουν παγώσει εδώ και χρόνια.

Οι σχέσεις Αγκυρας – Βρυξελλών επιδεινώθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία και τις μαζικές εκκαθαρίσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων που ακολούθησαν από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT