Εκλογές στον Ισημερινό: Αντιπαράθεση για την οικονομία, σύγκλιση θέσεων για την ασφάλεια

Εκλογές στον Ισημερινό: Αντιπαράθεση για την οικονομία, σύγκλιση θέσεων για την ασφάλεια

Η Λουίσα Γκονσάλες και ο Ντανιέλ Νομπόα υποσχέθηκαν πως θα τηρήσουν σκληρή στάση έναντι των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυο υποψήφιοι, που θα διεκδικήσουν τη 15η Οκτωβρίου την προεδρία του Ισημερινού στον δεύτερο γύρο των εκλογών στο κράτος των Ανδεων, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ χθες, Κυριακή, πως είναι ανάγκη να ενισχυθεί η ασφάλεια, όμως διαφώνησαν για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας.

Η αριστερή υποψήφια Λουίσα Γκονσάλες, δικηγόρος και θεωρούμενη προστατευόμενη του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, όπως και ο νεαρός Ντανιέλ Νομπόα, γιος του μεγιστάνα Αλβαρο Νομπόα, που έκανε την έκπληξη του πρώτου γύρου καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, υποσχέθηκαν πως θα τηρήσουν σκληρή στάση έναντι των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, θα ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας και θα ζητήσουν διεθνή υποστήριξη για την αντιμετώπιση της ανασφάλειας που δεν σταματά να επιδεινώνεται.

Η κυρία Γκονσάλες επικράτησε στον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας το 34% των ψήφων. Ωστόσο, ο κ. Νομπόα την ξεπέρασε στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις τον Σεπτέμβριο.

Ο δεξιός υποψήφιος υποσχέθηκε ότι «θα ανακτήσω τον έλεγχο της χώρας που μας απέσπασαν», θα χαρακτηρίσει τις συμμορίες «ναρκοτρομοκρατικές» οργανώσεις και ότι θα στέλνει τους πλέον επικίνδυνους κρατούμενους σε πλωτές φυλακές.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, πρώην τραπεζίτης, προκήρυξε πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Μάιο, για να αποφύγει το ενδεχόμενο δίκης και παύσης του από το Κοινοβούλιο. Οποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές, είτε η Λουίσα Γκονσάλες είτε ο Ντανιέλ Νομπόα, θα ασκήσει την προεδρία μόνο μέχρι το 2025, όταν θα διεξαχθούν οι εκλογές όπως ήταν προγραμματισμένο.

Αν και οι δύο υποψήφιοι εμφανίστηκαν να συμφωνούν σε αδρές γραμμές στο ζήτημα του εγκλήματος, παρουσίασαν εντελώς διαφορετικά οράματα για την τόνωση της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων στον Ισημερινό. Η ανάπτυξη της χώρας αναμένεται να φθάσει το 1,5% του ΑΕΠ φέτος και να επιβραδυνθεί στο 0,8% το 2024.

Η κυρία Γκονσάλες δεσμεύτηκε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και επανέλαβε πως σχεδιάζει να αξιοποιήσει μέρος του αποθέματος συναλλάγματος 2,5 δισ. δολαρίων ρίχνοντάς το στην οικονομία, ενώ ανήγγειλε πως θα καταργήσει κάποιες φοροαπαλλαγές.

Από την πλευρά του ο κ. Γκονσάλες υποσχέθηκε αντιθέτως κίνητρα για εταιρείες που προσλαμβάνουν νέους και πρόσθεσε πως θα προωθήσει ιδιωτικές επενδύσεις στη μεταφορά ηλεκτρισμού και στη διύλιση πετρελαίου.

Ωστόσο είπε πως η πρότασή του να αξιοποιηθεί ποσό 1,5 δισ. δολαρίων από τα αποθέματα συναλλάγματος θα υλοποιηθεί μόνο στο χειρότερο σενάριο.

«Η χρησιμοποίηση του αποθέματος είναι το σχέδιο ωμέγα», ανέφερε. «Αν δούμε πως ο κόσμος έχει σοβαρά προβλήματα, αν οι πολίτες πλήττονται από το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το ποσό ως μέσο της ύστατης προσφυγής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT