Ο Τομ Χανκς προειδοποιεί ότι «ψεύτικη έκδοση» του εαυτού του χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση

Ο Τομ Χανκς προειδοποιεί ότι «ψεύτικη έκδοση» του εαυτού του χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση

Ο ηθοποιός, ο οποίος στο παρελθόν έχει εκφράσει ανησυχίες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, λέει στους θαυμαστές του «δεν έχω καμία σχέση» με αυτό το βίντεο-φάρσα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μήνυμα προς τους 9,5 εκατομμύρια followers του στο Instagram, ο ηθοποιός δήλωσε ότι η εικόνα του χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά του.

«ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Υπάρχει ένα βίντεο εκεί έξω που προωθεί κάποιο οδοντιατρικό πρόγραμμα με τεχνητή έκδοση του εαυτού μου. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό», έγραψε ο Χανκς πάνω σε κλιπ με εικόνα του εαυτού του που δημιουργήθηκε από υπολογιστή.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, αν και δεν έχει αποφύγει να εγκρίνει ψηφιακά τροποποιημένες εκδοχές του εαυτού του σε ταινίες.

Μιλώντας με τον Βρετανό κωμικό Ανταμ Μπάξτον στο podcast του στις 18 Απριλίου, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της απεργίας των συγγραφέων του Χόλιγουντ, ο Χανκς είχε δηλώσει για την AI:

«Το περιμέναμε αυτό. Είδαμε ότι θα υπήρχε αυτή η ικανότητα να παίρνουμε μηδενικά και άσους μέσα σε έναν υπολογιστή και να τα μετατρέπουμε σε ένα πρόσωπο και έναν χαρακτήρα. Τώρα αυτό έχει αυξηθεί κατά δισεκατομμύρια φορές και το βλέπουμε παντού.

Μπορώ να σας πω ότι [γίνονται] συζητήσεις σε όλα τα σωματεία, σε όλους τους οργανισμούς και σε όλα τα νομικά γραφεία για να βρεθούν οι νομικές προεκτάσεις του ότι το πρόσωπό μου και η φωνή μου –και όλων των άλλων– είναι η πνευματική μας ιδιοκτησία.

Αυτή τη στιγμή, αν ήθελα, θα μπορούσα να πρωταγωνιστήσω σε ταινίες στις οποίες θα ήμουν 32 ετών. Ο καθένας μπορεί πλέον να αναδημιουργήσει τον εαυτό του σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης ή της τεχνολογίας deepfake».

«Θα μπορούσα να παίζω στο διηνεκές»

Ο Τομ Χανκς προειδοποιεί ότι «ψεύτικη έκδοση» του εαυτού του χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση-1

Ο Χανκς είχε πει στον Μπάξτον ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιτρέψει σε μια ψεύτικη εκδοχή του να συνεχίσει να παίζει στο διηνεκές.

«Θα μπορούσε να με χτυπήσει ένα λεωφορείο αύριο και αυτό ήταν όλο, αλλά οι παραστάσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν και να συνεχίσουν και να συνεχίσουν και να συνεχίσουν. Και πέρα από την κατανόηση ότι έχει γίνει με τεχνητή νοημοσύνη ή deepfake, δεν θα υπάρχει τίποτα που να σου λέει ότι δεν είμαι εγώ και μόνο εγώ. Και θα έχει κάποιο βαθμό αληθοφάνειας. Αυτό είναι σίγουρα μια καλλιτεχνική πρόκληση, αλλά και μια νομική πρόκληση».

Απεργία στο Χόλιγουντ

Ο Τομ Χανκς προειδοποιεί ότι «ψεύτικη έκδοση» του εαυτού του χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση-2

Η απεργία των συγγραφέων στις ΗΠΑ έληξε την περασμένη εβδομάδα, με ένα από τα σημαντικότερα σημεία διαφωνίας να είναι οι ανησυχίες ότι η ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να υπονομεύσει το έργο των δημιουργών.

Το σωματείο Συγγραφέων της Αμερικής ενέκρινε συμφωνία που περιλαμβάνει περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Ωστόσο, η Sag-Aftra, το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, παραμένει σε απεργία, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες παραγωγές δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Η απεργία των ηθοποιών ξεκίνησε λίγους μήνες μετά την απεργία των σεναριογράφων, με το θέμα της αμοιβής καθώς και την ανησυχία για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία μη εγκεκριμένων ομοιωμάτων ηθοποιών να βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης.

Υπάρχουν ελπίδες ότι η συμφωνία των συγγραφέων θα μπορούσε να συμβάλει στη λήξη της απεργίας και των ηθοποιών του Χόλιγουντ.

Στην ταινία Here που σκηνοθετεί ο Ρόμπερτ Ζεμέκις και θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος, ο Τομ Χανκς θα υποδυθεί νεότερες εκδοχές του εαυτού του χρησιμοποιώντας εργαλείο της Metaphysic.

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ανακοίνωσε ότι μπορεί να δημιουργήσει «υψηλής ανάλυσης φωτορεαλιστικές τεχνικές και εφέ απο-γήρανσης πάνω στις ερμηνείες των ηθοποιών ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο χωρίς την ανάγκη για περαιτέρω επεξεργασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή