Ρωσία – Κίνα: Εκλογικές νίκες «διά αντιπροσώπων» σε Σλοβακία και Μαλδίβες

Ρωσία – Κίνα: Εκλογικές νίκες «διά αντιπροσώπων» σε Σλοβακία και Μαλδίβες

Πεκίνο και Μόσχα πανηγυρίζουν εκλογικές νίκες «διά αντιπροσώπων» στις Μαλδίβες και στη Σλοβακία αντίστοιχα, προκαλώντας πονοκέφαλο στη Δύση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη χιλιομετρική απόσταση από τη νότια Ασία (Μαλδίβες) ως την κεντρική Ευρώπη (Σλοβακία) καθιστά πρακτικά δύσκολες τις όποιες «συνδέσεις». Παρά τα περίπου 7.200 χιλιόμετρα που τις χωρίζουν ωστόσο, οι εν λόγω χώρες βρέθηκαν να συμπρωταγωνιστούν στην ειδησεογραφία τις τελευταίες ημέρες.

Πεκίνο και Μόσχα πανηγυρίζουν εκλογικές νίκες διά αντιπροσώπων στις Μαλδίβες και στη Σλοβακία αντίστοιχα, προκαλώντας πονοκέφαλο στη Δύση, θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς.

Μαλδίβες και Σλοβακία πήγαν σε εκλογές το περασμένο Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, προεδρικές οι μεν, βουλευτικές η δε.

Νικητής και νέος πρόεδρος στις Μαλδίβες αναδείχθηκε ο μέχρι πρότινος δήμαρχος της πρωτεύουσας Μάλε, Μοχάμεντ Μουιζού, τον οποίο ωστόσο πολλοί διεθνώς προσεγγίζουν μέσα από το πρίσμα του σινο-ινδικού ανταγωνισμού, ως «φίλο» της Κίνας και «εχθρό» της Ινδίας.

Ρωσία – Κίνα: Εκλογικές νίκες «διά αντιπροσώπων» σε Σλοβακία και Μαλδίβες-1
O Μοχάμεντ Μουιζού αντιμετωπίζεται ως «εχθρός της Ινδίας» (REUTERS/Dhahau Naseem)

Ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Group σημειώνει σε σχετική ανάλυσή του: «Η νίκη του Μουιζού ενισχύει την επιρροή της Κίνας σε βάρος της Ινδίας […] Ο Μουιζού έκανε εκστρατεία με το σύνθημα “έξω η Ινδία”. Προηγουμένως, είχε υπηρετήσει ως υπουργός Υποδομών στη φιλοκινεζική κυβέρνηση του Αμπντάλα Γιαμίν ο οποίος τώρα βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για διαφθορά. Υπό τον Γιαμίν, οι Μαλδίβες εξασφάλισαν πολλά έργα υποδομών που χρηματοδοτήθηκαν από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης μιας γέφυρας 200 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέει το Μάλε με το αεροδρόμιο, και εντάχθηκαν στην κινεζική Πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος. Σε μια διαδικτυακή συνάντηση με στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος πέρυσι, ο Μουιζού δεσμεύτηκε ότι η επιστροφή του κόμματός του στην εξουσία θα αυξήσει τους “ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών”.»

Ρωσία – Κίνα: Εκλογικές νίκες «διά αντιπροσώπων» σε Σλοβακία και Μαλδίβες-2
Υποστηρικτές του Μουιζού στις Μαλδίβες (REUTERS/Alasdair Pal/File Photo)

Αλλά και πίσω στην Ευρώπη, στη Σλοβακία εν προκειμένω, το φιλικό προς το Κρεμλίνο κόμμα SMER, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Φίτσο, εξασφάλισε την πρώτη θέση στις εκλογές του περασμένου Σαββάτου με ποσοστό 22,9%. Πρώην πρωθυπουργός που αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2018 μετά τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που είχε αποκαλύψει υποθέσεις σχετικές με κυβερνητική διαφθορά, ο Φίτσο αναμένεται τώρα να προχωρήσει στον σχηματιμσό κυβέρνησης συνεργασίας με το μετριοπαθές-αριστερό κόμμα Hlas και το εθνικιστικό/φιλορωσικό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα.

Η νίκη του SMER σημαίνει προβλήματα για το ΝΑΤΟ, καθώς ο Φίτσο έχει διαμηνύσει ότι με αυτόν πρωθυπουργό η Σλοβακία θα σταματήσει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Η νίκη του θα μπορούσε, όμως, να αποδειχθεί προβληματική και για την Ε.Ε., καθώς εκείνος τυγχάνει «σύμμαχος» του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Με πληροφορίες από Gzero

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή