Πρώτο βίντεο από το ναυάγιο της ναυμαχίας του Μίντγουεϊ το 1942

Πρώτο βίντεο από το ναυάγιο της ναυμαχίας του Μίντγουεϊ το 1942

Η ναυμαχία του Μίντγουεϊ έλαβε χώρα έξι μήνες μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα πλάνα από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού όπου βρίσκονται τρία αεροπλανοφόρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βυθίστηκαν στην κρίσιμη μάχη του Μίντγουεϊ το 1942.

Βαθυσκάφη που επιχειρούσαν 4,8 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, διεξήγαγαν τον Σεπτέμβριο εκτεταμένες έρευνες στα «Ακάγκι» και «Κάγκα», δύο από τα τέσσερα αεροπλανοφόρα του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Ναυτικού που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης του Ιουνίου 1942, καθώς και στο αμερικανικό «Γιόρκταουν».

Παρότι τα αεροπλανοφόρα είχαν βρεθεί, δεν υπήρχαν εικόνες τους. Ετσι το Ocean Exploration Trust έπειτα από μια πολύμηνη εξερεύνηση στα βορειοδυτικά νησιά της Χαβάης, περίπου 1.300 μίλια (2.092 χιλιόμετρα) βορειοδυτικά της Χονολουλού, βιντεοσκόπησε το ναυάγιο. 

Η ναυμαχία του Μίντγουεϊ έλαβε χώρα έξι μήνες μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941. Το ιαπωνικό πολεμικό ναυτικό είχε ως στόχο να πάρει τον έλεγχο της βάσης των αμερικανικών περιπολικών αεροπλάνων στην ατόλη Μίντγουεϊ, μια μικροσκοπική ομάδα νησιών. Οι απώλειες των Ιαπώνων ήταν πολύ μεγάλες: 3.500 άνδρες, 2 αεροπλανοφόρα της ομάδας, ένα καταδρομικό και 332 αεροπλάνα. Οι Αμερικανοί έχασαν περίπου 300 άνδρες, το αεροπλανοφόρο «Γιόρκταουν», ένα αντιτορπιλικό και 150 αεροπλάνα.

Από τους 4.600 περίπου άνδρες που υπηρέτησαν στο «Γιόρκταουν» από το 1937 έως το 1942, εκτιμάται ότι μόνο δύο είναι ακόμα εν ζωή.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT