Η αναβολή μέτρων επιδεινώνει την κλιματική κρίση

Η αναβολή μέτρων επιδεινώνει την κλιματική κρίση

Πυρά του διευθυντή της επιτροπής IPCC με αφορμή τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για ένα κοίτασμα πετρελαίoυ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος διευθυντής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εξαπέλυσε χθες πυρά, λέγοντας πως η ολιγωρία ορισμένων κυβερνήσεων και η αναβολή των μέτρων για το κλίμα που έχουν δεσμευθεί να λάβουν, «θα χειροτερέψουν την κλιματική κρίση ακόμη κι αν ο στόχος τελικά επιτευχθεί».

H IPCC είναι η σημαντικότερη Aρχή παγκοσμίως για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτή συμμετέχουν χιλιάδες επιστήμονες, που είναι επιφορτισμένοι με το να δίνουν συμβουλές στα 195 κράτη που τη συναπαρτίζουν. Αν και η υπηρεσία δεν σχολιάζει τις πολιτικές μεμονωμένων κρατών, ο διευθυντής Τζιμ Σκι υπογράμμισε πως η αδειοδότηση νέων εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου «απλώς αυξάνει τα αποθέματα καυσίμων που θα πρέπει να επιστρέψουμε στη Γη εάν φιλοδοξούμε να πετύχουμε τον κλιματικό μας στόχο».

Τα σχόλια του Σκι, αν και δεν κατονόμασαν κάποια συγκεκριμένη χώρα, «φωτογραφίζουν» τη βρετανική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, η οποία τις τελευταίες ημέρες έλαβε σειρά μέτρων που αποδυναμώνουν ή και καταργούν εντελώς τις πράσινες πρωτοβουλίες που είχε πάρει στο παρελθόν η Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης στην καθολική απαγόρευση της πώλησης αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου έως το 2035. H Βρετανία ενέκρινε επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, την εκμετάλλευση του κοιτάσματος πετρελαίου Ρόουζμπανκ, κίνηση που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

«Αυτό που καθορίζει την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι μόνο το πότε θα φτάσουμε στον στόχο της μηδενικής παραγωγής ρύπων, αλλά και ο δρόμος από τον οποίο θα φτάσουμε εκεί. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η αθροιστική συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργείται με τον καιρό», σχολίασε ο Σκι. «Οσο αναβάλλουμε τα απαραίτητα μέτρα τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία».

Δυσαρέσκεια

Οι αποφάσεις του Ρίσι Σούνακ επικρίθηκαν τις τελευταίες ημέρες και από μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου, που βλέπει την πράσινη τεχνολογία σαν μια κερδοφόρα και ηθική αγορά, αλλά χρειάζεται σταθερή πολιτική για να νιώσει την ασφάλεια να επενδύσει σε αυτήν. Αν και ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι αλλαγές θα γλιτώσουν χρήματα στα νοικοκυριά σε μια εποχή που η βρετανική οικονομία περνάει δύσκολα, η αιτίαση αυτή διαψεύστηκε από ειδικούς αλλά και από ομάδες καταναλωτών.

Ο καθηγητής Τζέρι Ρόγκελι, διευθυντής ερευνών για την κλιματική αλλαγή στο Imperial College του Λονδίνου, τόνισε πως η «αιφνίδια αναδίπλωση της κυβέρνησης ήταν το ακριβώς αντίθετο μιας οξυδερκούς πολιτικής και θα φέρει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στον κόσμο». Η Βρετανία είχε, μεταξύ άλλων, δεσμευθεί ρητώς να απαγορεύσει την πώληση αυτοκινήτων βενζίνης και πετρελαίου έως το 2030. Ανάλυση που παρουσιάστηκε από την επιστημονική επιθεώρηση Carbon Brief έδειξε ότι οι κινήσεις του Ρίσι Σούνακ «θα οδηγήσουν αναμφίβολα το Ηνωμένο Βασίλειο πολύ μακριά από τους κλιματικούς στόχους που το δεσμεύουν νομικά» και ότι ορισμένες από τις αλλαγές, όπως η κατάργηση της ελάχιστης ενεργειακής επάρκειας στις ενοικιαζόμενες ιδιωτικές κατοικίες, «θα κοστίσουν στους καταναλωτές δισεκατομμύρια» σε υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή ξεκινά τον εξαετή κύκλο εκθέσεών της, στις οποίες θα περιλαμβάνονται ειδικές εκθέσεις για της επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανά πόλη. Ο Τζιμ Σκι δήλωσε πως η επιτροπή θα επιδιώξει επιπλέον να μελετήσει σε μεγαλύτερο βάθος τις συνέπειες του να αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και ύστερα να μειωθεί μέσω της αφαίρεσης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Το πώς αυτό θα επηρεάσει τις απώλειες που βιώνουν οι πληθυσμοί του πλανήτη, καθώς και η φύση, θα μελετηθεί επίσης σε βάθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή