Η Ινδία κάλεσε τον Καναδά να αποσύρει 41 διπλωμάτες

Η Ινδία κάλεσε τον Καναδά να αποσύρει 41 διπλωμάτες

Η Ινδία απείλησε να ανακαλέσει τη διπλωματική ασυλία των διπλωματών, οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τις 10 Οκτωβρίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ινδία κάλεσε τον Καναδά να επαναπατρίσει 41 διπλωμάτες μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν οι Financial Times σήμερα, Τρίτη.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες, καθώς ο Καναδάς θεωρεί πως πράκτορες της ινδικής κυβέρνησης συμμετείχαν στη δολοφονία ηγέτη Σιχ και Καναδού πολίτη, του Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ τον Ιούνιο, τον οποίο η Ινδία είχε χαρακτηρίσει «τρομοκράτη».

Η Ινδία έχει απορρίψει τον ισχυρισμό ως παράλογο. Οι Financial Times ανέφεραν ότι η Ινδία απείλησε να ανακαλέσει τη διπλωματική ασυλία των διπλωματών οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Εκτέλεση έξω από ναό

Η Ινδία κάλεσε τον Καναδά να αποσύρει 41 διπλωμάτες-1

Ο Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, ο οποίος υποστήριζε τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους Σιχιστών στην επαρχία Παντζάμπ της Ινδίας, πυροβολήθηκε θανάσιμα τον περασμένο Ιούνιο μέσα στο αυτοκίνητό του από δύο μασκοφόρους εκτελεστές.

Η εκτέλεση έγινε έξω από τον ναό Guru Nanak Sikh Gurdwara, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Ο 45χρονος Νιτζάρ, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Ινδία αλλά ζούσε στον Καναδά, ήταν επικεφαλής του ναού.

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» σε κορυφαίους Ινδούς αξιωματούχους ασφαλείας και πληροφοριών για το περιστατικό και επίσης φέρεται να μετέφερε «προσωπικά και άμεσα» τις ανησυχίες του στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, στη σύνοδο κορυφής του G20, σύμφωνα με τη Washington Post.

Το αυτονομιστικό κίνημα

Η Ινδία κάλεσε τον Καναδά να αποσύρει 41 διπλωμάτες-2

Η δυσαρέσκεια της Ινδίας προς τον Καναδά προέρχεται από «ανησυχίες για αντι-ινδικές δραστηριότητες εξτρεμιστικών στοιχείων στη χώρα», σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών. «Προωθούν την απόσχιση και υποκινούν τη βία εναντίον Ινδών διπλωματών» όπως είχε ισχυριστεί σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η Ινδία τους τελευταίους μήνες εκφράζει ανησυχίες για πιθανή αναζωπύρωση του αυτονομιστικού κινήματος των Σιχ στο Παντζάμπ.

Τον Απρίλιο, οι Αρχές επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση του διαδικτύου και λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην εν λόγω επαρχία. 

Το κίνημα για την ανεξαρτησία του Καλιστάν είναι παράνομο στην Ινδία, όπου οι Αρχές το θεωρούν ως τον Νο 1 κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Στο εξωτερικό, όμως, έχει ισχυρή εκπροσώπηση.

Μόνο στον Καναδά 770.000 άνθρωποι δήλωσαν ότι είναι σιχιστές στην απογραφή του 2021. Στην κυβέρνηση του Τριντό τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν καταγωγή Σιχ, όπως και ο Τζάγκμιντ Σινγκ, ηγέτης του κεντροαριστερού Νεοδημοκρατικού Κόμματος.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT