Ο ΟΗΕ ενέκρινε αποστολή στην Αϊτή για την αντιμετώπιση των συμμοριών

Ο ΟΗΕ ενέκρινε αποστολή στην Αϊτή για την αντιμετώπιση των συμμοριών

Ξένη αποστολή ασφαλείας θα μεταβεί στην Αϊτή, ένα χρόνο αφότου η χώρα της Καραϊβικής ζήτησε βοήθεια για την καταπολέμηση βίαιων συμμοριών που έχουν κυριεύσει την πρωτεύουσά της, Πορτ-ο-Πρενς

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξουσιοδότησε χθες, Δευτέρα, ξένη αποστολή ασφαλείας στην Αϊτή, ένα χρόνο αφότου η χώρα της Καραϊβικής ζήτησε βοήθεια για την καταπολέμηση βίαιων συμμοριών που έχουν κυριεύσει σε μεγάλο βαθμό την πρωτεύουσά της Πορτ-ο-Πρενς.

«Περισσότερο από απλή ψηφοφορία, αυτή είναι στην πραγματικότητα έκφραση αλληλεγγύης προς έναν πληθυσμό που βρίσκεται σε κατάσταση αγωνίας», δήλωσε στο συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών της Αϊτής Ζαν Βίκτορ Γενέους. «Είναι αχτίδα ελπίδας για τους ανθρώπους που υποφέρουν πάρα πολύ καιρό», πρόσθεσε.

Το 15μελές συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που συντάχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Ισημερινό, το οποίο εξουσιοδοτεί τη λεγόμενη Πολυεθνική αποστολή Υποστήριξης Ασφαλείας «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Απείχαν Κίνα και Ρωσία

Η Κίνα και η Ρωσία απείχαν από την ψηφοφορία, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την έγκριση της γενικής χρήσης βίας σύμφωνα με το Κεφάλαιο 7 του ιδρυτικού Χάρτη του ΟΗΕ. Τα υπόλοιπα 13 μέλη ψήφισαν υπέρ.

«Εχουμε προχωρήσει για να δημιουργήσουμε νέο τρόπο διατήρησης της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, ανταποκρινόμενοι στις επανειλημμένες εκκλήσεις ενός κράτους-μέλους που αντιμετωπίζει πολυδιάστατη κρίση εν μέσω ανησυχητικής σπειροειδούς βίας συμμοριών», δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης Τζέφρι Ντε Λαουρέντις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επέκτεινε επίσης το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για να συμπεριλάβει όλες τις συμμορίες – ένα μέτρο που ήθελε η Κίνα.

Αξιωματούχοι της Αϊτής είπαν ότι τα όπλα που χρησιμοποιούνται από συμμορίες πιστεύεται ότι εισάγονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εμπάργκο προηγουμένως ίσχυε μόνο για συγκεκριμένα άτομα.

«Πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση. Εάν το συμβούλιο είχε κάνει αυτό το βήμα νωρίτερα, η κατάσταση ασφαλείας στην Αϊτή δεν θα είχε επιδεινωθεί», τόνισε ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν μιλώντας στο συμβούλιο μετά την ψηφοφορία.

Η ξένη αποστολή

Η ανταπόκριση στο αίτημα της Αϊτής για βοήθεια καθυστέρησε, καθώς αναζητούνταν χώρες πρόθυμες να ηγηθούν της αποστολής βοήθειας. Η Κένυα προσφέρθηκε τον Ιούλιο με δέσμευση 1.000 αστυνομικών.

Στη συνέχεια, οι Μπαχάμες δέσμευσαν 150 άτομα, ενώ η Τζαμάικα και η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα ανακοίνωσαν ότι είναι επίσης πρόθυμες να βοηθήσουν.

«Η εντολή δεν αφορά μόνο την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά και την ανοικοδόμηση της Αϊτής – την πολιτική της, την οικονομική της ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας Αλφρεντ Μουτούα, σε ανάρτησή του αργά χθες το βράδυ στον λογαριασμό του X.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα μπορούσε να αναπτυχθεί η δύναμη. «Η σημερινή ψηφοφορία είναι μόνο το πρώτο βήμα. Τώρα, αρχίζει το έργο για την εκκίνηση της αποστολής», δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Αν και δεν στέλνει στρατό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να παράσχει 100 εκατ. δολ. για να στηρίξει την πολυεθνική αποστολή με υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει παροχή πληροφοριών, αεροπορικές μεταφορές, επικοινωνίες και ιατρική υποστήριξη.

Μη εκλεγμένη η κυβέρνηση

Οι χώρες είναι προσεκτικές όσον αφορά την υποστήριξη της μη εκλεγμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αριελ Χένρι, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν δίκαιες εκλογές με την τρέχουσα ανασφάλεια. Η Αϊτή είναι χωρίς εκλεγμένους αντιπροσώπους από τον Ιανουάριο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τόνισε την «επείγουσα ανάγκη» να σημειώσει η Αϊτή πρόοδο προς «διαφανείς, χωρίς αποκλεισμούς και αξιόπιστες εκλογικές διαδικασίες και ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Η αποστολή βοήθειας για την ασφάλεια εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ωστόσο, δεν είναι επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αναπτύχθηκαν στην Αϊτή το 2004, έπειτα από εξέγερση που οδήγησε στην εκδίωξη και την εξορία του τότε προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ. Τα ειρηνευτικά στρατεύματα αποχώρησαν το 2017 και αντικαταστάθηκαν από την αστυνομία του ΟΗΕ, η οποία αποχώρησε το 2019.

Επιφυλακτικοί οι Αϊτινοί

Οι Αϊτινοί είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε ένοπλη παρουσία του ΟΗΕ. Η χώρα της Καραϊβικής ήταν απαλλαγμένη από τη χολέρα μέχρι το 2010, όταν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ πέταξαν μολυσμένα λύματα σε ποτάμι. Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια και περίπου 800.000 αρρώστησαν.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου που εγκρίθηκε τη Δευτέρα ζητά από τις χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή ασφάλειας «να υιοθετήσουν κανόνες για την κατάλληλη διαχείριση των λυμάτων και άλλους περιβαλλοντικούς ελέγχους για να προφυλαχθούν από την εισαγωγή και εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται στο νερό».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή