Ινδία: Εφοδος της αστυνομίας σε σπίτια δημοσιογράφων και γραφεία μέσων ενημέρωσης

Ινδία: Εφοδος της αστυνομίας σε σπίτια δημοσιογράφων και γραφεία μέσων ενημέρωσης

Οι έφοδοι έγιναν στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη «παράνομη χρηματοδότηση από το εξωτερικό με σκοπό την προπαγάνδα»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ινδική αστυνομία εισέβαλε την Τρίτη στα γραφεία ειδησεογραφικού δικτύου, καθώς και σε σπίτια δημοσιογράφων και συγγραφέων, στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη παράνομη χρηματοδότησή τους από το εξωτερικό.

Η αστυνομία κατάσχεσε φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα στο πλαίσιο της έρευνας, στο στόχαστρο της οποίας βρίσκεται η εταιρεία μέσων ενημέρωσης NewsClick, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Ομάδα ερευνητών ξεκίνησε επιχείρηση ελέγχων για να εντοπίσει άτομα που εργάζονται στη διεύθυνση μέσων ενημέρωσης, τα οποία ενδεχομένως λάμβαναν χρήματα για να διαδίδουν ξένη προπαγάνδα», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος επέβλεπε τις επιδρομές της αστυνομίας στο Δελχί.

Νομιμοποίηση εσόδων

Οι έφοδοι έγιναν στο πλαίσιο έρευνας της υπηρεσίας οικονομικού εγκλήματος της Ινδίας, σχετικά με υπόθεση «ύποπτης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας NewsClick», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Αλλος αξιωματούχος του υπουργείου τόνισε ότι έγιναν έφοδοι σε περισσότερα από 12 σπίτια δημοσιογράφων και συγγραφέων που συνδέονται με το NewsClick.

«Oι επιχειρήσεις συνεχίζονται», ανέφερε ο αξιωματούχος. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Δελχί τόνισε ότι δεν είναι σε «θέση να σχολιάσει, προς το παρόν».

 Σύνδεση με τα «προοδευτικά κινήματα»

Στον ιστότοπό του, το NewsClick αυτοπροσδιορίζεται ως ανεξάρτητος οργανισμός μέσων ενημέρωσης που ιδρύθηκε το 2009 και ασχολείται με την κάλυψη ειδήσεων από την Ινδία και το εξωτερικό, με επίκεντρο τα «προοδευτικά κινήματα».

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από δημοσίευμα των New York Times τον Αύγουστο που αφορούσε στο NewsClick και το παρουσίαζε ως μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου που λάμβανε κεφάλαια από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Νέβιλ Ρόι Σίνγκχαμ για να διαδίδει κινεζική προπαγάνδα.

Ο ιδρυτής του NewsClick, Πραμπίρ Πουρκαγιάσθα, δήλωσε τότε ότι θα απαντούσε στις εν λόγω κατηγορίες στο δικαστήριο.

Ενώσεις που εκπροσωπούν τον Τύπο στην Ινδία εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τις εφόδους.

«Βουτιά» του Δείκτη Ελευθερίας

Η Ινδία έπεσε στην 150ή θέση, από την 140ή πέρυσι , χαμηλότερα από ποτέ, στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, ετήσια κατάταξη της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι απορρίπτει τα ευρήματα της οργάνωσης, αμφισβητώντας τη μεθοδολογία της, ενώ ισχυρίζεται πως η Ινδία διαθέτει «ζωντανό και ελεύθερο Τύπο».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή