Πλημμύρες στη Λιβύη: Συνεχίζεται η επίπονη αναζήτηση αγνοουμένων στην Ντέρνα

Πλημμύρες στη Λιβύη: Συνεχίζεται η επίπονη αναζήτηση αγνοουμένων στην Ντέρνα

Από τον περασμένο μήνα που η πλημμύρα σάρωσε ολόκληρες γειτονιές στην πόλη, ο Αμπντουσαλάμ Αλ-Κάντι αναζητά τον πατέρα και τον αδελφό του

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον περασμένο μήνα που η πλημμύρα σάρωσε ολόκληρες γειτονιές στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης, ο Αμπντουσαλάμ Αλ-Κάντι αναζητά τον πατέρα και τον αδελφό του. Δεν περιμένει να τους βρει ζωντανούς, απλώς θέλει να τους θάψει για να έχει έναν τάφο για να τους θρηνήσει.

Μαζί με φίλους, έχει ψάξει μέσα στις λάσπες, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το σπίτι της οικογένειας. Εχει ρωτήσει σε όλα τα νοσοκομεία. Εχει κοιτάξει πολλές από τις φωτογραφίες των 4.000 νεκρών που έχουν έως τώρα ανασυρθεί.

Πλημμύρες στη Λιβύη: Συνεχίζεται η επίπονη αναζήτηση αγνοουμένων στην Ντέρνα-1

«Σκεφθήκαμε μήπως τους πήρε η θάλασσα. Ισως βρίσκονταν στο λιμάνι. Εκείνες ήταν πραγματικά δύσκολες ημέρες. Ακόμα είναι δύσκολες ημέρες», δήλωσε ο 43χρονος, που χρειάστηκε δύο ημέρες για να ταξιδέψει στην Ντέρνα από το νέο του σπίτι στις ΗΠΑ.

Τρεις εβδομάδες μετά τις πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πολλοί επιζώντες δεν έχουν ακόμα βρει τα αγαπημένα τους πρόσωπα, την ώρα που οι αντίπαλες φατρίες της Λιβύης διαφωνούν για το ποιος ευθύνεται για την καταστροφή και για το πώς θα ανοικοδομηθεί η διαλυμένη πόλη.

Πολλές οικογένειες πρέπει να τώρα να αποδεχθούν την ιδέα ότι ίσως να μην μάθουν ποτέ τι συνέβη σε γονείς, παιδιά ή άλλους συγγενείς τους, παρά τις προσπάθειες ταυτοποίησης των νεκρών –πολλοί εκ των οποίων ενταφιάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες σε μαζικούς τάφους– χρησιμοποιώντας φωτογραφίες ή τεστ DNA.

Πλημμύρες στη Λιβύη: Συνεχίζεται η επίπονη αναζήτηση αγνοουμένων στην Ντέρνα-2

Ο Κάντι, που μετά βίας μπόρεσε να αναγνωρίσει τη γενέτειρά του όταν έφθασε, λέει ότι η μητέρα και η αδελφή του συνεχίζουν να ελπίζουν ότι ο πατέρας και ο αδελφός του επέζησαν. Αλλά ο Κάντι λέει ότι αναγκάστηκε να αποδεχθεί το γεγονός ότι έχουν φύγει από τη ζωή.

«Αυτό που ήταν δύσκολο τις πρώτες ημέρες ήταν η ελπίδα. Οι άνθρωποι έλεγαν ότι τους είδαν κάπου. Για εμάς ήταν σαν να πέθαιναν ξανά κάθε μέρα», δήλωσε. «Με τρέλαινε αυτό».

Περίπλοκη ανοικοδόμηση

Η Ντέρνα, μια παραθαλάσσια πόλη στην ανατολική Λιβύη γνωστή ως πολιτιστικό κέντρο, χτίστηκε σε ένα ποτάμι με εποχική ροή που εκβάλλει στη θάλασσα.

Η πόλη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση της Λιβύης το 2011. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την πόλη το 2015 –σκοτώνοντας έναν από τους δύο αδελφούς του Κάντι– πριν αυτή περάσει στον έλεγχο των ανατολικών δυνάμεων υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Πλημμύρες στη Λιβύη: Συνεχίζεται η επίπονη αναζήτηση αγνοουμένων στην Ντέρνα-3

Η καταστροφή τώρα είναι σε διαφορετική κλίμακα. Μέσα σε μια νύχτα, μια στενή κοιλάδα με δρόμους και κτίρια μετατράπηκε σε τεράστια έκταση με λάσπη, βράχια και χαλάσματα σπιτιών.

Η οργάνωση της ανοικοδόμησης της Ντέρνα θα είναι, ωστόσο, περίπλοκη, με τη Λιβύη να είναι μοιρασμένη μεταξύ τής διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη, στα δυτικά, και των ανατολικών περιοχών που ελέγχονται από τον Χάφταρ.

Οι προσπάθειες παροχής βοήθειας είναι εμφανείς στους δρόμους, με σκαπτικά μηχανήματα να απομακρύνουν χαλάσματα. Αλλά οι κάτοικοι, που μίλησαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, κατήγγειλαν ότι δεν είχαν λάβει καμία βοήθεια στην αποκατάσταση των ζημιών ή την ανοικοδόμηση κατοικιών και επιχειρήσεων.

Πλημμύρες στη Λιβύη: Συνεχίζεται η επίπονη αναζήτηση αγνοουμένων στην Ντέρνα-4

Ο Μοχάμεντ αλ-Γκαΐλ, 49 ετών, προσπαθούσε να καθαρίσει τη λάσπη από το παντοπωλείο του αδελφού του. «Υπάρχει απόλυτη απουσία του κράτους για να καθησυχάσει τους πολίτες», δήλωσε. «Αποφασίσαμε να μειώσουμε τον πόνο μας με το να καθαρίσουμε ό,τι μπορούμε, για να δώσουμε και πάλι ζωή στις πληγείσες περιοχές».

Η κυβέρνηση στα ανατολικά, που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, δήλωσε την Κυριακή ότι αναβάλλει τη διεθνή διάσκεψη ανοικοδόμησης που σχεδίαζε. Η κυβέρνηση στην Τρίπολη έχει επίσης δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει διάσκεψη, χωρίς να ορίζει ημερομηνία.

Σε ένα κατακερματισμένο κράτος, η ανοικοδόμηση και ο συντονισμός που απαιτούνται μπορεί να πυροδοτήσουν μία ακόμα σύγκρουση για εξουσία, σύμφωνα με αναλυτές.

Πλημμύρες στη Λιβύη: Συνεχίζεται η επίπονη αναζήτηση αγνοουμένων στην Ντέρνα-5

Το κόστος για εργατικά χέρια έχει ήδη αυξηθεί πολύ για τον Χάλεντ αλ-Φόρτας, που δήλωσε ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα υψηλά μεροκάματα που ζητούν οι εργάτες για να τον βοηθήσουν να καθαρίσει το κατεστραμμένο σπίτι του.

Για τον Κάντι, η προτεραιότητα παραμένει να βρεθούν τα χαμένα μέλη της οικογένειάς του – ένα τρομακτικό εγχείρημα για τον ίδιο και χιλιάδες άλλους.

«Μια ολόκληρη πόλη βυθίστηκε στο νερό, με ανθρώπους στα κτίρια», δήλωσε. «Είναι αδύνατον να τους ανασύρουμε με τις δικές μας δυνατότητες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή