Αϊτή: Επιστρατεύονται Κενυάτες για τον πόλεμο κατά των συμμοριών

Αϊτή: Επιστρατεύονται Κενυάτες για τον πόλεμο κατά των συμμοριών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σπάνια εξουσιοδοτεί πολυεθνικές δυνάμεις ή δυνάμεις τρίτων χωρών να διευθετήσουν ένα εσωτερικό ζήτημα μιας χώρας

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε μια πολυεθνική αποστολή για την Αϊτή, υπό την ηγεσία της Κένυας, με στόχο την πάταξη της ανεξέλεγκτης βίας των συμμοριών.

Το 15μελές Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της έγκρισης μιας αποστολής που θα φυλάει κρίσιμες υποδομές, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σχολεία, νοσοκομεία και θα διεξάγει στοχευμένες επιχειρήσεις μαζί με την Εθνική Αστυνομία της Αϊτής. 

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αϊτή από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους έως τον Ιούνιο, καθώς συμμορίες κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της χώρας, ιδίως το Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα.

Οι συμμορίες που πρόσκεινται σε πολιτικά κόμματα έχουν ενισχύσει τον έλεγχό τους στη χώρα μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021. Ενας από τους στόχους της αποστολής υπό την ηγεσία της Κένυας είναι η δημιουργία των συνθηκών για τη διεξαγωγή ασφαλών εκλογών.

Είναι ασυνήθιστο για το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξουσιοδοτεί πολυεθνικές δυνάμεις ή δυνάμεις τρίτων χωρών να διευθετήσουν ένα εσωτερικό ζήτημα μιας χώρας. Το 2007, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε δυνάμεις της Αφρικανικής Ενωσης να εισέλθουν στη Σομαλία για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση εξτρεμιστικών τρομοκρατικών ομάδων.

Οι προηγούμενες αποστολές του ΟΗΕ στην Αϊτή ήταν κάθε άλλο παρά επιτυχημένες. Χαρακτηριστικά, μέλη μιας ειρηνευτικής αποστολής μετέφεραν χολέρα, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 9.000 Αϊτινοί να χάσουν τη ζωή τους.

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή