Πάνω από 1.500 είδη ζώων έχουν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές

Πάνω από 1.500 είδη ζώων έχουν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές

Mια νέα μελέτη χιλιάδων ειδών θηλαστικών δίνει μια διαφορετική εικόνα, υποστηρίζοντας ότι η ομοφυλοφιλική σεξουαλική συμπεριφορά άρχισε όταν τα ζώα ξεκίνησαν να ζουν σε ομάδες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περισσότερα από 1.500 είδη ζώων, από γρύλους και αχινούς μέχρι δελφίνια και μπονόμπο, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές.

Ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η συμπεριφορά υπάρχει από την «αυγή» του ζωικού βασιλείου. Ωστόσο μια νέα μελέτη χιλιάδων ειδών θηλαστικών δίνει μια διαφορετική εικόνα, υποστηρίζοντας ότι η ομοφυλοφιλική σεξουαλική συμπεριφορά άρχισε όταν τα ζώα ξεκίνησαν να ζουν σε ομάδες. 

«Μπορεί να συμβάλει κατά κάποιο τρόπο στη δημιουργία θετικών κοινωνικών σχέσεων», δήλωσε ο Χοσέ Γκόμεζ, εξελικτικός βιολόγος στον Πειραματικό Σταθμό στην Αλμερία της Ισπανίας και συγγραφέας της μελέτης.

Αλλά ο Γκόμεζ προειδοποίησε ότι η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications, δεν μπορεί να ρίξει φως στον σεξουαλικό προσανατολισμό του ανθρώπου. «Ο τύπος της σεξουαλικής συμπεριφοράς του ίδιου φύλου που χρησιμοποιήσαμε στην ανάλυσή μας είναι τόσο διαφορετικός από αυτόν που παρατηρείται στους ανθρώπους» σημειώνει ο ίδιος. 

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα θηλαστικά δεν είχαν ομοφυλοφιλική σεξουαλική συμπεριφορά και αυτή αναπτύχθηκε καθώς εξελίσσονταν νέες γενεαλογικές γραμμές.

Οι πίθηκοι, για παράδειγμα, διακλαδώθηκαν από άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια. Εκτοτε, ανέπτυξαν υψηλότερο ποσοστό ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς σε σχέση με «παρακλάδια» παλαιότερων ειδών, όπως οι λεμούριοι. 

Ο δρ. Γκόμεζ εκτιμά ότι η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά μπορεί να είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα θηλαστικά προσπάθησαν να διαχειριστούν τον ασταθή κοινωνικό τους κόσμο. 

O Ντίτερ Λούκας, βιολόγος στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, ήταν επιφυλακτικός ως προς το συμπέρασμα. «Στο σύνολό τους, τα ευρήματα αυτής της μελέτης δεν με έχουν πείσει ότι υπάρχει μια μοναδική εξήγηση για την εμφάνιση της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς».

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή