Ναπολιτάνοι φοβούνται μία έκρηξη ηφαιστείου εν μέσω εκατοντάδων δονήσεων

Ναπολιτάνοι φοβούνται μία έκρηξη ηφαιστείου εν μέσω εκατοντάδων δονήσεων

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν καταγραφεί δεκάδες δονήσεις στην περιοχή των Κάμπι Φλεγκρέι, η οποία είναι ηφαιστιογενής και σεισμογενής

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες μικρές δονήσεις έχουν ταρακουνήσει την περιοχή Νάπολης τις τελευταίες εβδομάδες, με τους κατοίκους να φοβούνται το ενδεχόμενο έκρηξης του τοπικού ηφαιστείου. 

Στην τελευταία από μια μακρά σειρά δονήσεων, ένας σεισμός μεγέθους 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη Δευτέρα την Campi Flegrei (Φλεγραία Πεδία). Η εν λόγω περιοχή είναι μια μεγάλη καλντέρα διαμέτρου 13 χιλιομέτρων κοντά στη Νάπολη. Το ψηλότερο σημείο της βρίσκεται 458 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το μεγαλύτερο μέρος του ηφαιστείου είναι υποθαλάσσιο και αποτελείται από 24 κρατήρες.

Ερευνητές θεωρούν ότι σε αυτή την φάση είναι πιθανότερο να υπάρξουν εκροές λάβας αλλά όχι μια μεγάλη έκρηξη. Στο τελευταίο, απευκταίο ενδεχόμενο χιλιάδες ως εκατομμύρια ζωές τίθενται σε κίνδυνο. 

Τον Ιούνιο, μια κοινή μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Ιταλίας για τη Γεωφυσική και την Ηφαιστειολογία (INGV) και το University College London ανέφερε ότι οι γεωλογικές διεργασίες στο υπερηφαίστειο από το 1538 που εξερράγη για τελευταία φορά έχουν «εξασθενήσει» τη δομή του με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί ανησυχητικά φαινόμενα όπως οι δονήσεις. 

Με πληροφορίες από Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή