«Πυρά» Κοσόβου κατά Σερβίας

«Πυρά» Κοσόβου κατά Σερβίας

Την κατηγορεί για την επίθεση στο χωριό Μπάνισκα και, παρά τη σύλληψη Σέρβου πολιτικού, ζητάει παρέμβαση της Ε.Ε.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Κόσοβο κατηγορεί τη Σερβία ότι βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη επίθεση εναντίον της πρώην σερβικής επαρχίας και ζητάει παρέμβαση της Ε.Ε. και της Δύσης. «Οσα συνέβησαν την 24η Σεπτεμβρίου συνιστούν πράξη επιθετικότητας εκ μέρους της Σερβίας κατά του Κοσσυφοπεδίου», κατήγγειλε η υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Πρίστινα, Ντονίκα Τζερβάλα Σουόρτς, με ανακοίνωσή της στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Και οι δύο πλευρές οφείλουν να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου, σχολίασε Σλοβάκος ευρωβουλευτής, ενώ Γερμανίδα συνάδελφός του ζήτησε να ενισχυθεί η παρουσία των δυτικών δυνάμεων στο Κόσοβο προκειμένου να αποτραπεί νέα κλιμάκωση της έντασης. «Καθημερινά θεσμοί του Κοσόβου εντοπίζουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό σε διάφορα σημεία στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τη Σερβία», είπε η ΥΠΕΞ του Κοσόβου, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή. Είχε προηγηθεί η χθεσινή, κατευναστική σύλληψη του Μίλαν Ραντόιτσιτς, Σέρβου πολιτικού του Κοσόβου, ο οποίος παραδέχθηκε συμμετοχή στη φονική οδομαχία με την αστυνομία που πυροδότησε ανησυχίες για τη σταθερότητα στην περιοχή. Σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών, ο συλληφθείς θα παραμείνει υπό αστυνομική κράτηση για 48 ώρες, όπως μετέδωσε το σερβικό B92. Επιπλέον υποδιπλασιάστηκαν –από 8.350 σε 4.500– τα σερβικά στρατεύματα που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Κόσοβο.

«Τη στιγμή που υποτίθεται ότι πραγματοποιούμε διάλογο στις Βρυξέλλες με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων, η Σερβία ετοιμάζεται για εισβολή στη χώρα μας. Μόνο χάρη στον επαγγελματισμό της αστυνομίας και την έγκαιρη αντίδρασή της δεν πέτυχε η τρομοκρατική επίθεση», είπε η Ντονίκα Τζερβάλα Σουόρτς. «Τίποτα δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Χρειαζόμαστε σαφείς δράσεις από την Ε.Ε. και τη Δύση εναντίον της Σερβίας». «Πρέπει να μάθουμε σε ποιο βαθμό και με τίνος τη βοήθεια πραγματοποίησε την επίθεση, με δεδομένο τον αριθμό των πυρομαχικών και το τεθωρακισμένο όχημα που χρησιμοποίησε», σχολίασε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Βιόλα φον Κράμον Ταουμπάντελ, η οποία είναι και εισηγήτρια του Σώματος για το Κόσοβο. Στις 24 Σεπτεμβρίου, 30 βαριά οπλισμένοι Σέρβοι εισέβαλαν στο χωριό Μπάνισκα και εξαπέλυσαν επίθεση κατά της αστυνομίας. Ο πρέσβης της Ε.Ε. στο Κόσοβο, Τόμας Σουνιόγκ, δήλωσε χθες ότι επισκέφθηκε την περιοχή, όπου «άκουσε διαφορετικές φωνές και προσεγγίσεις για την κατάσταση. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι μια υπενθύμιση όσων διακυβεύονται για τους πολίτες στο βόρειο Κόσοβο, την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων και την ευρύτερη περιοχή», έγραψε στα σόσιαλ μίντια. Αργά χθες το βράδυ η Ευρωβουλή αναμενόταν να συζητήσει το θέμα, ενώ ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής Βλαντιμίρ Μπιλτσίκ επέρριψε τις ευθύνες για την επιβράδυνση του διαλόγου στον Κοσοβάρο ηγέτη Αλμπιν Κούρτι. «Το λέω εγώ που είμαι γνωστός επικριτής της σερβικής πλευράς», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT