ΗΠΑ: Ο αντικαταστάτης του Μενέντεζ μπλοκάρει μέρος της βοήθειας προς την Αίγυπτο

ΗΠΑ: Ο αντικαταστάτης του Μενέντεζ μπλοκάρει μέρος της βοήθειας προς την Αίγυπτο

Ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας εμπόδισε εκταμίευση μέρους της στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας εμπόδισε χθες,Τρίτη, την εκταμίευση μέρους της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αξίας περίπου 235 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού ο προκάτοχός του, ο Μπομπ Μενέντεζ, βρέθηκε αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με το Κάιρο.

Ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Μενέντεζ αφού ο τελευταίος μπήκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, γνωστοποίησε στον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν πως θα εμποδίσει την εκταμίευση των κεφαλαίων αυτών και «θα επιμείνει ωσότου υπάρξουν συγκεκριμένες πρόοδοι ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην Αίγυπτο, ανέφερε ο ίδιος σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής θέλει κυρίως να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι από τους περίπου 60.000 πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα που κυβερνά ο πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τον περασμένο μήνα τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 1,215 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο, παρά τις ανησυχίες για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα 235 εκατ. που μπλοκάρει ο Μπεν Κάρντιν λόγω της ανησυχίας της χώρας του για το ζήτημα αυτό, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε ταχθεί υπέρ της χορήγησής τους επικαλούμενη συμφέροντα εθνικής ασφαλείας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο προκάτοχος του Μπεν Κάρντιν, ο Μπομπ Μενέντεζ, άκουσε να του απαγγέλλονται κατηγορίες για διαφθορά από δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Φέρεται να δωροδοκήθηκε προκειμένου να αξιοποιήσει την επιρροή του για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Διαψεύδει τις κατηγορίες, αλλά αποκλείστηκε από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Η Ουάσιγκτον παρέχει στο Κάιρο μεγάλες ποσότητες στρατιωτικής και άλλης βοήθειας, αφότου η πολυπληθέστερη αραβική χώρα υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το γειτονικό Ισραήλ το 1979 και κατόπιν έγινε το πρώτο αραβικό κράτος που εξομάλυνε τις σχέσεις του μαζί του το 1980.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή