Οι Βρυξέλλες διερευνούν το ενδεχόμενο σταδιακής ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες διερευνούν το ενδεχόμενο σταδιακής ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Διαφωνίες φέρονται να εκφράζουν ορισμένα κράτη-μέλη της Ενωσης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο σταδιακής ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέρεται να διερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκριτης ισπανικής εφημερίδας El Pais την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες εξετάζουν τρόπους για να προωθηθεί η περαιτέρω μεγέθυνση της Ενωσης που μπορεί να περιλαμβάνει για την Ουκρανία και άλλες υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. χώρες. Αυτό δυνητικά θα προβλέπει πρώτα συμμετοχή στην ενιαία αγορά, σε διάφορους φορείς και σταδιακή αύξηση του επιπέδου ολοκλήρωσης.

Η πρωτοβουλία έχει την υποστήριξη της Γαλλίας και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά αντιμετωπίστηκε με απροθυμία σε ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. καθώς από στελέχη της ίδιας της Κομισιόν, κατά πληροφορίες της εφημερίδας.

Υπάρχουν φόβοι ότι η σταδιακή ένταξη ενισχύει επίσης την απροθυμία ορισμένων κρατών-μελών, τα οποία πιστεύουν ότι αυτή η «προοδευτικότητα» θα ήταν ένας τρόπος να αφήσουν στην αναμονή τις υποψήφιες χώρες (που τώρα είναι εννέα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας) και να καθυστερήσουν την πλήρη ένταξη τους, πράγμα που ίσως τους αποθαρρύνει από την ολοκλήρωση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων εκεί. Κι αυτό διότι υποτίθεται ότι θα φτάσουν μόνο σε ένα σημείο, και μάλιστα θα δημιουργήσουν δύο ταχύτητες χωρών εντός των ίδιων των κρατών μελών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε στην εφημερίδα: «Οποιοσδήποτε προβληματισμός χρησιμεύει για να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να προετοιμαστούν και να έρθουν πιο κοντά είναι πάντα θετικός. Δεν πρέπει όμως να κάνουμε λάθος, αφού τελικά αυτό που ζητούν οι υποψήφιες χώρες είναι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οι υποστηρικτές της σταδιακής ολοκλήρωσης, με τη σειρά τους, πιστεύουν ότι αυτή είναι μια πιο ρεαλιστική επιλογή.

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να εξερευνήσουν αυτά τα υβριδικά μοντέλα για να συνοδεύσουν τις χώρες προς μια πιο ολοκληρωμένη ένταξη και ότι δεν είναι όλα ή τίποτα εάν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την 100% ένταξη διαρκέσουν πάρα πολύ. «Είμαι σταθερά υπέρ της σταδιακής ολοκλήρωσης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνάντηση με πολλά μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης της El Pais.

Πηγή: El Pais

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή