Νόμπελ Χημείας: Σύγχυση για τα ονόματα των νικητών – Τι αναφέρει η Επιτροπή

Νόμπελ Χημείας: Σύγχυση για τα ονόματα των νικητών – Τι αναφέρει η Επιτροπή

Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας δημοσιοποίησε σήμερα ακούσια τα ονόματα τριών επιστημόνων, δηλώνοντας ότι είναι αυτοί που κέρδισαν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας δημοσιοποίησε σήμερα ακούσια τα ονόματα τριών επιστημόνων δηλώνοντας ότι είναι αυτοί που κέρδισαν το φετινό Βραβείο Νόμπελ Χημείας, αν και ο εν λόγω θεσμός που τα απονέμει ανακοίνωσε ότι η απόφαση για τους φετινούς νικητές χρειάζεται ακόμη ώρες για να ληφθεί.

Η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet δημοσίευσε αντίγραφο ενός email, για το οποίο δηλώνει ότι είναι της Ακαδημίας και στο οποίο κατονομάζονται οι νικητές του φετινού Νόμπελ Χημείας ως οι Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ.

«Το Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2023 τιμά την ανακάλυψη και την ανάπτυξη κβαντικών κουκκίδων, νανοσωματιδίων που είναι τόσο μικρά που το μέγεθός τους καθορίζει τις ιδιότητές τους», αναφέρει παράλληλα η επίσης σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter (DN) επικαλούμενη και αυτή email της ακαδημίας.

Ο Γιόχαν Aκβιστ, πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής των Νόμπελ Χημείας της Ακαδημίας, δήλωσε ωστόσο στο Reuters:

«Είναι ένα λάθος της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών. Η συνεδρίασή μας αρχίζει στις 09:30 ώρα κεντρικής Ευρώπης (10:30 ώρα Ελλάδος), άρα καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Οι νικητές δεν έχουν ακόμη επιλεγεί».

Η ανακοίνωση του ή των νικητών του φετινού Βραβείου Νόμπελ Χημείας αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12:45 ώρα Ελλάδος.

Τα νανοσωματίδια και οι κβαντικές κουκκίδες χρησιμοποιούνται στα φώτα Led και τις οθόνες των τηλεοράσεων και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν χειρουργούς στην αφαίρεση καρκινικών ιστών, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Μπαουέντι είναι καθηγητής στο MIT, ο Μπρους ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ο Εκίμοφ εργάζεται για την Nanocrystals Technology Inc.

Το ηλικίας άνω των εκατό ετών βραβείο απονέμεται από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 950.000 ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT