Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δεν πήγε σε συνάντηση για το Καραμπάχ

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δεν πήγε σε συνάντηση για το Καραμπάχ

Το Μπακού γνωστοποίησε ότι «αισθάνθηκε πως είχε αναπτυχθεί ατμόσφαιρα κατά του Αζερμπαϊτζάν» ενόψει της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί με τη μεσολάβηση της Ε.Ε.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιλχάμ Αλίεφ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, αποφάσισε να μην παραστεί σε εκδήλωση στην Ισπανία με τη μεσολάβηση της Ε.Ε., όπου θα είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν σήμερα Τετάρτη.

Ο Αλίεφ εξέταζε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε πενταμερή συνάντηση στη Γρανάδα της Ισπανίας την Πέμπτη με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ.

Ο Αλίεφ ήθελε να εκπροσωπηθεί η Τουρκία

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δεν πήγε σε συνάντηση για το Καραμπάχ-1

Οι πέντε επρόκειτο να συζητήσουν το μέλλον της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς το Μπακού ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της ορεινής περιοχής, έπειτα από 24ωρη στρατιωτική επιχείρηση στις 19 Σεπτεμβρίου.

Επρόκειτο επίσης να εξετάσουν την πρόοδο των μακροχρόνιων αλλά προβληματικών ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APA του Αζερμπαϊτζάν, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι ο Αλίεφ αποφάσισε να μην παρευρεθεί.

Ανέφερε ότι ο Αλίεφ ήθελε να εκπροσωπηθεί η Τουρκία στη συνάντηση, ωστόσο, η Γαλλία και η Γερμανία είχαν αντιταχθεί και, όπως σημείωσε, «το Μπακού αισθάνθηκε ότι είχε αναπτυχθεί ατμόσφαιρα κατά του Αζερμπαϊτζάν» μεταξύ των πιθανών συμμετεχόντων στη συνάντηση.

Δυσαρέσκεια του Μπακού

Συγκεκριμένα, το APA επικαλέστηκε «δυσαρέσκεια στο Μπακού σχετικά με δήλωση του Μισέλ», για «φιλοαρμενικές δηλώσεις» από Γάλλους αξιωματούχους, καθώς και για την απόφαση της Γαλλίας, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, να προμηθεύσει το Γερεβάν με στρατιωτικό εξοπλισμό.

Το APA ανακοίνωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θα συμμετάσχει σε μελλοντικές συνομιλίες με τη συμμετοχή της Γαλλίας, αλλά παραμένει δυνητικά ανοιχτό σε πιθανές τριμερείς συναντήσεις με την Ε.Ε. και την Αρμενία.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT