Βολιβία: Βαθιά διχασμένο το κυβερνών κόμμα – Εκτός τίθεται ο πρόεδρος Αρσε

Βολιβία: Βαθιά διχασμένο το κυβερνών κόμμα – Εκτός τίθεται ο πρόεδρος Αρσε

Το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό έκρινε πως ο Αρσε «έθεσε εαυτόν εκτός» παράταξης, καθώς δεν συμμετείχε στο συνέδριο του κόμματος αυτή την εβδομάδα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Αρσε τέθηκε εκτός του κυβερνώντος κόμματος, MAS, με τα χρώματα του οποίου κέρδισε τις εκλογές του 2020, στο πλαίσιο της σύγκρουσής του με τον πρώην πρόεδρο Εβο Μοράλες (2006-2019), ο οποίος υπήρξε μέντορας του Αρσε και πλέον επιδιώκει νέα θητεία.

Το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό έκρινε πως ο κ. Αρσε «έθεσε εαυτόν εκτός» παράταξης, καθώς δεν συμμετείχε στο συνέδριο του κόμματος αυτή την εβδομάδα, προορισμένου για να οργανωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες του Δεκεμβρίου, ώστε να αναδειχθεί υποψήφιός του για το κορυφαίο αξίωμα στη χώρα.

Ο κ. Μοράλες, ηγέτης του MAS, του κόμματος που έχει την πλειοψηφία στο βολιβιάνικο Κοινοβούλιο, ανήγγειλε τον περασμένο μήνα πως εννοεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2025. Ο Λουίς Αρσε, πολιτικός κληρονόμος του Εβο Μοράλες, που κέρδισε τις εκλογές του 2020, δεν είχε ακόμα ανακοινώσει αν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση Αρσε – Μοράλες

Η αντιπαλότητα των δύο ανδρών είχε βαριές συνέπειες στην ενότητα του MAS και οι εντάσεις είναι μεγάλες. Ο κ. Μοράλες, 63 ετών, κατηγόρησε την κυβέρνηση Αρσε πως επιδιώκει να τον θέσει εκτός πολιτικής, εμπλέκοντας άδικα το όνομά του σε υποθέσεις διαφθοράς.

Εκτός του προέδρου, αποπέμφθηκαν από το κόμμα άλλα 28 μέλη του, όλα πιστά στον Λουίς Αρσε.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του, εξάλλου, το MAS τροποποίησε το καταστατικό του, ορίζοντας πως μόνο μέλη του για τουλάχιστον 10 χρόνια θα μπορούν πλέον να θέτουν υποψηφιότητα για την προεδρία. Πρόκειται πρακτικά για φωτογραφική διάταξη που θέτει τον Λουίς Αρσε εκτός κούρσας.

Οι αποφάσεις του συνεδρίου μένουν να επικυρωθούν από τις εκλογικές Αρχές, που απαιτούν κάθε κόμμα να οργανώσει εσωκομματική διαδικασία, ακόμα και στις περιπτώσεις που υποψήφιος δεν είναι παρά ένας.

Ωστόσο, το εάν ο κ. Μοράλες θα μπορέσει πράγματι να διεκδικήσει όπως επιθυμεί νέα θητεία εκκρεμεί να διευκρινιστεί. Ο Βολιβιανός υπουργός Δικαιοσύνης Ιβάν Λίμα σημείωσε πως είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο αυτό που πρέπει να αποφασίσει αν, δυνάμει του θεμελιώδους νόμου, ο πρώην πρόεδρος έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή