Οι Ρώσοι σχεδιάζουν ναυτική βάση σε αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας

Οι Ρώσοι σχεδιάζουν ναυτική βάση σε αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας

Η Ρωσία προωθεί περαιτέρω τα σχέδιά της για απόλυτο έλεγχο στο βόρειο ήμισυ του Ευξείνου Πόντου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία προωθεί περαιτέρω τα σχέδιά της για απόλυτο έλεγχο στο βόρειο ήμισυ του Ευξείνου Πόντου, προγραμματίζοντας τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην αποσχισθείσα από τη Γεωργία περιοχή της Αμπχαζίας.

Οπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα Ιζβέστια της Μόσχας ο λεγόμενος πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας ως ανεξάρτητης δημοκρατίας της Αμπχαζίας, Ασλάν Μπζάνια, σκοπός της ρωσοκρατούμενης κατά την Τιφλίδα περιοχής της δυτικής Γεωργίας είναι η περαιτέρω προσέγγιση με τη Μόσχα, στο πλαίσιο της λεγόμενης Ενωσης με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη στη ρωσική εφημερίδα με την ευκαιρία του εορτασμού από την απόσχιση της Αμπχαζίας από τη Δημοκρατία της Γεωργίας πριν 30 χρόνια, ο κ. Μπζάνια τονίζει την αφοσίωση του μη αναγνωρισμένου κράτους του στη Ρωσία – δεδομένου ότι σταθμεύουν εκεί πολυάριθμοι Ρώσοι στρατιώτες – και την προοπτική περισσότερων επαφών με τη Μόσχα σε κάθε επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπζάνια αποκαλύπτει πως πρόκειται να παραχωρηθεί χώρος στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο έδαφος της Γεωργίας που ελέγχεται από τους Αμπχάζιους με τη συνδρομή του ρωσικού στρατού.

Την Τετάρτη ο αυτονομιστής ηγέτης της Αμπχαζίας συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι υπεγράφη ήδη συμφωνία για τη δημιουργία ρωσικής βάσης στο έδαφος της Γεωργίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

«Υπογράψαμε μια συμφωνία και στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει μια μόνιμη βάση του ρωσικού ναυτικού στην περιοχή Οτσάμτσιρα», δήλωσε ο κ. Μπζάνια στην Ιζβέστια.

«Ολα αυτά στοχεύουν στην αύξηση του επιπέδου αμυντικής ικανότητας τόσο της Ρωσίας όσο και της Αμπχαζίας και αυτού του είδους η αλληλεπίδραση θα συνεχιστεί», είπε. «Υπάρχουν επίσης πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω», πρόσθεσε.

Η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητη την Αμπχαζία το 2008, όπως και μια άλλη αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, τη Νότια Οσετία.

Στρατηγική μετατόπιση

Πρόσφατα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε ότι η Ρωσία απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα από την κύρια βάση της στην προσαρτημένη Κριμαία λόγω των αλλεπάλληλων ουκρανικών επιθέσεων.

Στη Ρωσία ανήκει κανονικά μόνο ένα μικρό κομμάτι των ακτών του Ευξείνου Πόντου, σε περιοχές όπως το Κράσνονταρ και το Σότσι. Ωστόσο με την κατάληψη της Κριμαίας το 2014 και του νότου των περιφερειών του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχει αυξηθεί σημαντικά η περιοχή αμέσου ελέγχου της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο στόχος του απόλυτου ελέγχου όλης της βόρειας ακτογραμμής της Μαύρης Θάλασσας διά της κατάληψης και της Οδησσού με ένωση και με την επίσης αποσχισθείσα (από τη Μολδαβία) περιοχή της Υπερδνειστερίας, στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα, έχει πια χαθεί για τη Μόσχα, αφού μετά τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών στο Μικολάιβ το 2022 οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις έχουν χάσει πλέον και τη Χερσώνα.

Πηγή: Izhvestiya, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή