Γιούνκερ: Η Ουκρανία είναι «διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα» – Δεν είναι έτοιμη για την Ε.Ε.

Γιούνκερ: Η Ουκρανία είναι «διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα» – Δεν είναι έτοιμη για την Ε.Ε.

«Δεν πρέπει να δίνονται ψευδείς υποσχέσεις στον ουκρανικό λαό, ο οποίος υποφέρει», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ενάντια σε μια βιαστική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επικαλούμενος την κατά τον ίδιο «διάχυτη διαφθορά» στην εμπόλεμη χώρα.

«Οποιος είχε οποιαδήποτε σχέση με την Ουκρανία γνωρίζει ότι αυτή είναι μια χώρα διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

«Παρά τις προσπάθειες, η χώρα δεν είναι έτοιμη για ένταξη (σ.σ. στην Ε.Ε.). Χρειάζεται μαζικές διαδικασίες μεταρρύθμισης στο εσωτερικό της χώρας», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. Συμπλήρωσε ότι η Ε.Ε. είχε κακές εμπειρίες με ορισμένα από «τα αποκαλούμενα νέα μέλη» όσον αφορά ζητήματα κράτους δικαίου. Αυτό, κατά τον Γιούνκερ, δεν πρέπει να επαναληφθεί.

«Δεν πρέπει να δίνονται ψευδείς υποσχέσεις στον ουκρανικό λαό, ο οποίος υποφέρει», υποστήριξε.

Ωστόσο ανέφερε ότι πρέπει να διατηρηθεί μια «ευρωπαϊκή προοπτική» για τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Πρέπει να είναι εφικτό για αυτές τις χώρες «να συμμετέχουν σε τμήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκρινε πως η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ε.Ε. έως το 2030. 

Οι Βρυξέλλες διερευνούν το ενδεχόμενο σταδιακής ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Χθεσινό δημοσίευμα της El Pais ανέφερε ότι «ενδεχόμενο σταδιακής ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέρεται να διερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες εξετάζουν τρόπους για να προωθηθεί η περαιτέρω μεγέθυνση της Ενωσης που μπορεί να περιλαμβάνει για την Ουκρανία και άλλες υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. χώρες. Αυτό δυνητικά θα προβλέπει πρώτα συμμετοχή στην ενιαία αγορά, σε διάφορους φορείς και σταδιακή αύξηση του επιπέδου ολοκλήρωσης.

Η πρωτοβουλία έχει την υποστήριξη της Γαλλίας και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά αντιμετωπίστηκε με απροθυμία σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. καθώς και από στελέχη της ίδιας της Κομισιόν, κατά πληροφορίες της εφημερίδας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή