Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αγκυρα καταδικάζει το ευρωπαϊκό ψήφισμα

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αγκυρα καταδικάζει το ευρωπαϊκό ψήφισμα

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To τoυρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο ζητά την επιβολή κυρώσεων και την επανεξέταση των σχέσεων της Ε.Ε. με το Μπακού. Η τουρκική διπλωματία έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «παράδειγμα ανευθυνότητας, προκατάληψης, μεροληψίας και άγνοιας».

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η τρέχουσα κατάσταση ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση και καταδικάζουν απερίφραστα τις απειλές και τη βία που χρησιμοποιούν τα αζερικά στρατεύματα κατά των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Καταδικάζουν επίσης τη συμμετοχή της Τουρκίας στον εξοπλισμό του Αζερμπαϊτζάν και την πλήρη υποστήριξή της στις επιθέσεις τόσο το 2020 όσο και το 2023, και την καλούν να αποτρέψει τη σύμμαχό της από τέτοιες ανεύθυνες ενέργειες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Το μη δεσμευτικό ψήφισμα με τίτλο “Η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και οι συνεχείς απειλές στην Αρμενία” που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) σήμερα (5 Οκτωβρίου) αποτελεί παράδειγμα ανευθυνότητας, προκατάληψης, μεροληψίας και άγνοιας.

Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση, η οποία βασίζεται στη ρητορική που στοχοποιεί τη χώρα μας, από μια ομάδα λαϊκιστών και μεροληπτικών ευρωβουλευτών που επιδιώκουν εδώ και χρόνια αποφάσεις γεμάτες αβάσιμες κατηγορίες και ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας.

Η ευρωπαϊκή πολιτική, όπου ο λαϊκισμός, ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία, η πολυπολιτισμικότητα δυναμώνουν σταδιακά, εκτίθεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιθυμία μας για το μέλλον της Ε.Ε. είναι το σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του οποίου η θητεία θα λήξει σύντομα, να έχει μια νέα σύνθεση αποτελούμενη από λογικούς εκπροσώπους που είναι προσηλωμένοι στις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε.

Η Τουρκία καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την εδραίωση μόνιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στον νότιο Καύκασο, πραγματοποιώντας τη διαδικασία εξομάλυνσης με την Αρμενία. 

Θεωρούμε συστημική αδυναμία το γεγονός ότι τέτοια ανεύθυνα κείμενα, τα οποία κανείς δεν λαμβάνει υπόψη, μπορούν να παρουσιάζονται ως απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν τα θεωρούμε σοβαρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT