Και οι Δημοκρατικοί κατά Μπάιντεν για το νέο τείχος στα σύνορα

Και οι Δημοκρατικοί κατά Μπάιντεν για το νέο τείχος στα σύνορα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχεται κριτική τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς όσο και από τους Δημοκρατικούς για την απόφαση της κυβέρνησής του να κατασκευάσει νέο τείχος κατά μήκος των συνόρων στο Τέξας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δέχεται κριτική τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς όσο και από τους Δημοκρατικούς για την απόφαση της κυβέρνησής του να κατασκευάσει νέο τείχος κατά μήκος των συνόρων στο Τέξας.

Ο Μπάιντεν, απαντώντας στους επικριτές του, τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να σταματήσει τις εργασίες, καθώς η χρηματοδότηση του έργου είχε υπογραφεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισαν «πως τα τείχη δεν είναι αποτελεσματικά», ενώ οι αντίπαλοι Ρεπουμπλικανοί τον κατηγόρησαν για υποκρισία.

Σε συνέχεια της απόφασης, πρόκειται να κατασκευαστεί τείχος 32 χιλιομέτρων σε αραιοκατοικημένο τμήμα της κοιλάδας Ρίο Γκράντε.

Κατάργηση «πράσινων» νόμων

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία το 2020, ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί ως προς το ότι δεν επρόκειτο να κατασκευάσει ούτε ένα μέτρο τείχους εφόσον εκλεγόταν. Είχε δηλώσει ακόμα ότι το τείχος δεν αποτελεί «σοβαρή πολιτική λύση».

Ωστόσο, την Τετάρτη, η κυβέρνησή του, κάνοντας χρήση σαρωτικών εκτελεστικών εξουσιών προχώρησε στην κατάργηση νόμων, μεταξύ των οποίων για την προστασία της άγριας ζωής, για να επιτρέψει την κατασκευή του τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό στο νότιο Τέξας.

«Καμία αλλαγή» πολιτικής

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας ανακοίνωσε ότι υπήρχε «οξεία και άμεση ανάγκη» για την κατασκευή του φράγματος.

Ο Μαγιόρκας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι υποχρεωμένη, βάσει του νόμου, να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που αποφάσισε το Κογκρέσο να διαθέσει για την προστασία των συνόρων το 2019.

«Προσπάθησα να τους πείσω να διαθέσουν τα χρήματα σε άλλα έργα. Δεν το έκαναν, δεν ήθελαν», τόνισε. «Δεν μπορώ να το σταματήσω», σημείωσε.

Επανέλαβε πως δεν πιστεύει ότι τα συνοριακά τείχη είναι αποτελεσματικά.

Σε μεταγενέστερη δήλωσή του, ο Μαγιόρκας απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση άλλαξε τη συνοριακή της πολιτική υπογράφοντας την κατασκευή.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι το τείχος στα σύνορα δεν αποτελεί λύση», σημείωσε. «Αυτή παραμένει η θέση μας και δεν έχει αλλάξει ποτέ», σημείωσε.

Τα σχόλια δεν βοήθησαν να αντιμετωπιστούν οι επικρίσεις.

Απελάσεις 

Χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα επαναλάβει τις απελάσεις μεταναστών από τη Βενεζουέλα. Υπολογίζεται ότι μόνο τον Σεπτέμβριο περίπου 50.000 μετανάστες προερχόμενοι από τη συγκεκριμένη χώρα έφτασαν στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Ο αυξανόμενος αριθμός μεταναστών σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη αποτελεί πρόκληση για τον πρόεδρο, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις για τους χειρισμούς του στα σύνορα.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια μετανάστες κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ – Μεξικού από τον περασμένο Οκτώβριο.

Τραμπ: «Είχα δίκιο»

Η οικοδόμηση συνοριακού τείχους αποτελούσε πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στην οποία έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική οι Δημοκρατικοί και προσωπικά ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντ. Τραμπ σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή του νέου τείχους ανέφερε πως είχε δίκιο.

«Θα ζητήσει συγγνώμη ο Τζο Μπάιντεν από εμένα και από την Αμερική που άργησε τόσο πολύ να κινηθεί;», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Truth Social την Πέμπτη.

Οι Ρεπουμπλικανοί επέκριναν επίσης τον Μπάιντεν κάνοντας λόγο για «στροφή» σε πολιτικές τις οποίες επέκρινε κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται κριτική και από οργανώσεις όπως η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών ή ACLU, η οποία σχολιάζοντας την απόφαση έκανε λόγο για «βαθιά αποτυχία».

Με πληροφορίες από Reuters, NYT, ABC News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή