Γαλλία: Νέες διώξεις κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί

Γαλλία: Νέες διώξεις κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί

Αυτή η δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για πιθανή νέα δίκη κατά του πρώην προέδρου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλή δίωξη ασκήθηκε κατά του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο έρευνας για πράξεις που είχαν στόχο να τον απαλλάξουν από «υποψίες» για τη χρηματοδότηση από τη Λιβύη της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, στον Νικολά Σαρκοζί ασκήθηκε δίωξη για πιέσεις προς μάρτυρες σχετικά με την ανάκληση των κατηγοριών που διατύπωσε εναντίον του ο Γαλλολιβανέζος μεσολαβητής Ζιάντ Τακιεντίν στο τέλος του 2020 και για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση του δικαστηρίου.

Αυτή η δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για πιθανή νέα δίκη κατά του πρώην προέδρου.

Ελήφθη έπειτα από πολύωρες ανακρίσεις διάρκειας τρεισήμισι ημερών από δύο οικονομικούς δικαστές στους οποίους ανατέθηκε η έρευνα που ξεκίνησε τον Μάιο 2021 για την επιχείρηση που ονομάστηκε «Sauver Sarkozy» (Σώστε τον Σαρκοζί).

Με την απαγγελία κατηγοριών, οι δικαστές δείχνουν να διαθέτουν επαρκή επιβαρυντικά ή συναφή στοιχεία για τον Σαρκοζί. Οπως αναφέρεται, αναμεμειγμένοι τουλάχιστον είναι εννέα ακόμη πρωταγωνιστές που ενέχονται σε διάφορους βαθμούς και χρονικές στιγμές.

Το πρώτο στάδιο της επιχείρησης αφορούσε την ανάκληση των κατηγοριών κατά του Νικολά Σαρκοζί από τον Ζιάντ Τακιεντίν στο τέλος του 2020 με αντάλλαγμα ενδεχόμενη αμοιβή.

Στη συνέχεια, στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους προσπάθησαν να εξασφαλίσουν μία απόδειξη ότι το λιβυκό έγγραφο, που δημοσιεύθηκε ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών του 2012 στην ιστοσελίδα Mediapart και αναφερόταν σε χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν πλαστό.

Ο Σαρκοζί είχε κριθεί ένοχος για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα και για διαπραγμάτευση επιρροής με αντάλλαγμα εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με έρευνα για τα οικονομικά της εκστρατείας του το 2007.

Η καταδίκη του σηματοδότησε μια εκπληκτική πτώση από την κορυφή για έναν πρώην πρόεδρο που κάποτε είχε κατακτήσει τον κόσμο, ενώ πρόκειται για μία από τις πολλές νομικές μάχες που δίνει ο πρώην πρόεδρος την τελευταία δεκαετία.

Ο 70χρονος Σαρκοζί, που υπηρέτησε για μία θητεία ως πρόεδρος της Γαλλίας, από το 2007 έως το 2012, αρνείται συνεχώς οποιαδήποτε αδικοπραξία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή