Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου επισκέφθηκε τον Οσμάν Καβαλά στη φυλακή

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου επισκέφθηκε τον Οσμάν Καβαλά στη φυλακή

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας κατήγγειλε την «παράνομη φυλάκιση» του Οσμάν Καβαλά

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον φυλακισμένο επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και ακόμη δύο κρατούμενους συνείδησης επισκέφθηκε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταγγέλλοντας στη συνέχεια την «παράνομη φυλάκιση» του Καβαλά. 

«Επισκεφτήκαμε τον (βουλευτή) Τζαν Αταλάι, τον Οσμάν Καβαλά και τον Ταϊφούν Καχραμάν. Ο κύριος λόγος της επίσκεψής μας είναι ο ακόλουθος, το λέω δυνατά και ξεκάθαρα: δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), μπροστά από τις φυλακές Μαρμαρά, στα προάστια της Κωνσταντινούπολης. «Καθήκον μου είναι να αναδείξω αυτή την αδικία. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό εκείνων που υφίστανται αυτές τις αδικίες και που φυλακίζονται αναίτια και παράνομα», ανέφερε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox TV.

Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός της αντιπολίτευσης επισκέφτηκε έναν από τους πιο γνωστούς κρατούμενους της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Κιλιτσντάρογλου ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου από τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η υπόθεση του Οσμάν Καβαλά

Ο 65χρονος Καβαλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής τον Απρίλιο του 2022 ότι οργάνωσε και χρηματοδότησε κινητοποιήσεις το 2013. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θεωρήθηκε τότε ως σύμβολο της καταστολής των αντιφρονούντων στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τιμωρία, μέσω του δικαστικού συστήματος, εκείνων που η κυβέρνηση θεωρεί εχθρούς της. Ο ίδιος ο Καβαλά αρνιόταν από την αρχή τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις του 2013 ήταν αυθόρμητες.

Το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας επιβεβαίωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου την ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Καβαλά και την απομόνωση. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι ο Καβαλά και άλλοι κατηγορούμενοι πρέπει να αποφυλακιστούν επειδή παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους. Η Τουρκία δεν εφάρμοσε την απόφαση και τώρα αντιμετωπίζει την πιθανότητα να της επιβληθούν κυρώσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Με στοιχεία από ΑΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή