Πρόεδρος Μολδαβίας: «Ο Πριγκόζιν σχεδίαζε την ανατροπή μου»

Πρόεδρος Μολδαβίας: «Ο Πριγκόζιν σχεδίαζε την ανατροπή μου»

Η φιλοδυτική πρόεδρος Μάγια Σάντου έχει πάρει πολλές αποστάσεις από τις ρωσικές επιρροές και καταβολές στη χώρα της

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Μολδαβίας ισχυρίστηκε ότι οι μισθοφόροι της Wagner βρίσκονταν πίσω από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που είχε ως στόχο την απομάκρυνσή της από την ηγεσία της χώρας.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η φιλοδυτική Μάγια Σάντου δήλωσε ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν είχε σχεδιάσει πραξικόπημα. H υποστηριζόμενη από τη Ρωσία επιχείρηση φέρεται να περιλάμβανε δολιοφθορές, επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια και ομηρίες, αν και η Μόσχα επισήμως αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι επρόκειτο για ένα σχέδιο που είχε προετοιμάσει η ομάδα του», δήλωσε η Σάντου προσθέτοντας ότι η Wagner ήθελε να ενθαρρύνει «βίαιες» αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανέτρεψαν συνωμοσία που είχε στόχο την ανατροπή της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Μολδαβίας.

Η Ρωσία ασκεί πιέσεις στη Μολδαβία με πολλούς τρόπους. Το πλέον σημαντικό είναι ίσως το ζήτημα της Υπερδνειστερίας, ένα κομμάτι γης κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, όπου ζουν σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Η περιοχή ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ εκεί σταθμεύουν και περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες, παρά το γεγονός ότι το Κισινάου τους ζητάει να φύγουν. Στην ίδια περιοχή, ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες από τις μεγαλύτερες αποθήκες πυρομαχικών της Ευρώπης.

Αλλά και ευρύτερα, εκτός της Υπερδνειστερίας, η Μόσχα συνεχίζει να διατηρεί σημαντική επιρροή στη Μολδαβία. Ενώ τα ρουμανικά είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας, τα ρωσικά χρησιμοποιούνται ευρέως και τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ βοηθούν στη διαμόρφωση της μολδαβικής κοινής γνώμης. Παράλληλα, η Μολδαβία εξαρτάται από τη Ρωσία και για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, γεγονός το οποίο επιτρέπει στη Μόσχα να την εκβιάζει, όπως καταγγέλλεται.

«Η Ρωσία πρόκειται να αυξήσει την πίεσή της στη Μολδαβία. Δοκίμασαν με την ενέργεια και απέτυχαν. Προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση και απέτυχαν. Και τώρα προσπαθούν να παρέμβουν μαζικά στις εκλογές μας» τόνισε η Σάντου. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή