Οι φυσικές καταστροφές εκτοπίζουν 20.000 παιδιά τη μέρα

Οι φυσικές καταστροφές εκτοπίζουν 20.000 παιδιά τη μέρα

Το 95% των εκτοπίσεων οφείλονταν σε καταιγίδες και πλημμύρες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 43 εκατομμύρια παιδιά εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους λόγω πλημμυρών, καταιγίδων, ξηρασίας και πυρκαγιών κατά την περίοδο 2016-2021, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Unicef. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 20.000 παιδιά που εκτοπίζονται κάθε μέρα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία πλέον τροφοδοτούνται και από την κλιματική αλλαγή.

Οι πλημμύρες και οι καταιγίδες προκάλεσαν το 95% των εκτοπίσεων, ενώ η ξηρασία και οι πυρκαγιές αφορούν μόλις το 5%. «Είναι τρομακτικό για κάθε παιδί όταν μια πυρκαγιά, καταιγίδα ή πλημμύρα σημειώνεται στην περιοχή του», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, Κάθριν Ράσελ. Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της, με τον οργανισμό να τονίζει ότι, μέχρι τώρα, τα παιδιά που εκτοπίστηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν «στατιστικά αόρατα». 

Η Ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις άλλες. Το 2020, ο κυκλώνας «Amphan» οδήγησε σε 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμούς παιδιών στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, τη Μιανμάρ και το Μπουτάν. Το 2021, ο τυφώνας «Rai» προκάλεσε 1,5 εκατομμύριο μετακινήσεις παιδιών στις Φιλιππίνες, το Παλάου και το Βιετνάμ.

Σε επίπεδο χωρών, αυτές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια ήταν οι Φιλιππίνες, η Ινδία και η Κίνα. Στα κράτη αυτά, συνολικά 23 εκατομμύρια παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα σχολεία τους.

Η θέση και η γεωγραφία αυτών των χωρών τις καθιστούν επιρρεπείς σε πλημμύρες και καταιγίδες, με τους επιστήμονες να αναμένουν ότι τα φαινόμενα αυτά θα επιδεινωθούν λόγω της κλιματικής κρίσης. Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη, οι εν λόγω χώρες εφαρμόζουν μεγάλα σχέδια προληπτικών εκκενώσεων πριν από επικείμενες καταστροφές, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει και τον υψηλότερο αριθμό εκτοπίσεων. 

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή