Φόβοι για νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών ΗΠΑ και Ρωσίας

Φόβοι για νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών ΗΠΑ και Ρωσίας

Επίθεση Πούτιν εναντίον του πρωθυπουργού της Αρμενίας για την τύχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Φεβρουάριο, εν μέσω της οξείας αντιπαράθεσης με τη Δύση που προκάλεσε η εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέστειλε την εφαρμογή της συνθήκης START για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών, δημιουργώντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Χθες οι ανησυχίες ενισχύθηκαν καθώς το Κρεμλίνο διεμήνυσε ότι δεν αποκλείεται να αποσύρει τη ρωσική υπογραφή από τη συνθήκη CTBT, που επέβαλε καθολική απαγόρευση των δοκιμών σε όλη την υφήλιο.

«Ο γενικός κανόνας, κατά τη γνώμη των ειδικών, είναι ότι όταν εμφανίζεται ένα νέο όπλο, θα πρέπει να γίνουν δοκιμές ώστε να είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη κεφαλή θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα», δήλωσε ο Πούτιν στο ετήσιο φόρουμ της Λέσχης Συζητήσεων Βαλντάι, στο Σότσι. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολοντίν ανέφερε ότι το Κοινοβούλιο είναι σε θέση να επικυρώσει με ταχείες διαδικασίες την απόσυρση, εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα.

Παρ’ όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο συνδιαλλαγής με τις ΗΠΑ. «Εδώ και πολύ καιρό έχουμε υπογράψει και επικυρώσει τη συνθήκη, αλλά οι Αμερικανοί δεν την επικύρωσαν. Ο πρόεδρος άνοιξε το ενδεχόμενο απόσυρσης από τη συμφωνία ακριβώς για να βρεθεί κοινός παρονομαστής… Αυτό δεν αποτελεί δήλωση πρόθεσης να πραγματοποιήσουμε ανάλογες δοκιμές».

Από το ίδιο βήμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή του νέου πυραύλου Κρουζ Burevestink, ο οποίος όχι μόνο μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, αλλά και κινείται με πυρηνική ενέργεια, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να μένει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα στον αέρα, και να πλήξει στόχους στην επικράτεια των ΗΠΑ από οποιοδήποτε σημείο της Ρωσίας.

Αντιστρέφοντας τις αιτιάσεις του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικολάι Πασινιάν περί αδράνειας της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στην πρόσφατη προέλαση των Αζέρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Ρώσος πρόεδρος τον κατηγόρησε ότι έδεσε τα χέρια της Μόσχας από τη στιγμή που αναγνώρισε ο ίδιος την κυριαρχία του Μπακού στην περιοχή, ύστερα από συνάντησή του με τον Αζέρο πρόεδρο Αλίεφ υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος έμαθε για τη θεαματική στροφή του Πασινιάν από τον Τύπο, αφού ο Αρμένιος πρωθυπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να τον πάρει τηλέφωνο. Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον ιδρυτή της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στην τελευταία, μοιραία πτήση του, συνετρίβη λόγω έκρηξης χειροβομβίδας στο εσωτερικό του.

Στο μεταξύ, ένα δεκάχρονο αγόρι και η γιαγιά του σκοτώθηκαν από νέο ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη του Χάρκοβο, μία ημέρα μετά την τραγωδία που έπληξε το χωριό Χρόζα, στην ευρύτερη περιφέρεια του Χάρκοβο, όπου 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση, ενώ η Υψηλή Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έστειλε ομάδα ειδικών για να ερευνήσουν επιτόπου το περιστατικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή