Ακραία προεκλογική πόλωση στην Πολωνία

Ακραία προεκλογική πόλωση στην Πολωνία

Με αιχμή το μεταναστευτικό, το Pis προσβλέπει σε τρίτη τετραετία, εμφανίζοντας τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση ως ενεργούμενο της Γερμανίας και της Ρωσίας

Υπό ιδιαίτερα τοξική ατμόσφαιρα μπαίνει στην τελική ευθεία η αναμέτρηση του κυβερνώντος, δεξιού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) και της φιλελεύθερης Πλατφόρμας Πολιτών (ΚO) ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, στην Πολωνία. Πολωτικές προσωπικότητες, οι ηγέτες των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών –ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι του PiS και ο Ντόναλντ Τουσκ της ΚO– περιγράφουν τον εκλογικό αγώνα με υπαρξιακούς όρους και φρασεολογία Αποκάλυψης, προβάλλοντας δύο απολύτως ασυμφιλίωτα οράματα για την ταυτότητα και το μέλλον της χώρας τους.

Αντιπρόεδρος της απερχόμενης κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, αλλά στην πραγματικότητα ισχυρός άνδρας της χώρας, ο 70χρονος Κατσίνσκι εμφανίζει την αντιπολίτευση ως απειλή για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της Πολωνίας. «Ο Ντόναλντ Τουσκ υποχρεώθηκε να υποτάξει την Πολωνία στη Γερμανία και, επομένως, και στη Ρωσία», υποστήριξε σε πρόσφατη προεκλογική του συγκέντρωση. Τα προεκλογικά βίντεο του PiS εμφανίζουν τον 66χρονο Τουσκ –πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου– να είναι έτοιμος να ανοίξει τα σύνορα στους μετανάστες και να ακρωτηριάσει τις συντάξεις, κατ’ επιταγήν των Βρυξελλών. Η κρατική τηλεόραση, που ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική γραμμή, τον εμφανίζει συχνά να μιλάει γερμανικά ή να συγχρωτίζεται με Γερμανούς πολιτικούς, προκαλώντας αυτονόητους συνειρμούς.

Οι δύο άσπονδοι αντίπαλοι αναμενόταν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο μεγάλο ντιμπέιτ της προεκλογικής εκστρατείας με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, που θα φιλοξενήσει η TVP τη Δευτέρα. Ωστόσο ο Κατσίνσκι, που υστερεί επικοινωνιακά, τόσο στο μπαλκόνι όσο και στο στούντιο, έναντι του αντιπάλου του, ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί, παραχωρώντας τη θέση του στον Μοραβιέτσκι. Η αντίδραση του Τουσκ ήταν δηκτική. «Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ελπίζω να βρεις το κουράγιο να έρθεις, τουλάχιστον, στη δική σου τηλεόραση, κάτω από τις φτερούγες των δικών σου υπαλλήλων και να με αντιμετωπίσεις. Εγώ θα είμαι στο πλατό, στις 6 μ.μ.», είπε ο ευρωπαϊστής πολιτικός σε προχθεσινή συγκέντρωσή του.

Πολιορκητικός κριός της κυβερνώσας παράταξης κατά των αντιπάλων της είναι σε αυτή την εκστρατεία το μεταναστευτικό. «Θέλουμε να ακούμε σύντομα στις ειδήσεις για συμμορίες ναρκωτικών ή για καινούργιους πυροβολισμούς στο Μπιαλίστοκ, στο Κρόσνο, στο Σανόκ, στο Κόλμπρτσεγκ, στη Ζελένια Γκόρα ή στη Βαρσοβία;» αναρωτήθηκε ο Μοραβιέτσκι την Πέμπτη, ενώπιον συγκεντρωμένων οπαδών του.

Με απόφαση της κυβέρνησής του θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου, παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, δημοψήφισμα όπου οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Υποστηρίζετε να δεχτούμε χιλιάδες παράνομους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική υπό τον μηχανισμό υποχρεωτικών ποσοστώσεων που επιβάλλει η γραφειοκρατία της Ε.Ε.»; Ανάλογη στάση κράτησε ο Μοραβιέτσκι στη χθεσινή, άτυπη σύνοδο κορυφής της Ενωσης, στη Γρανάδα, όπου απέρριψε κατηγορηματικά το ευρωπαϊκό σχέδιο για το μεταναστευτικό.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο PiS, αλλά με πτώση έναντι των προηγούμενων εκλογών, και προμηνύουν ότι σε κάθε περίπτωση ο νικητής των εκλογών θα χρειαστεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων για κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT