Σύνοδος ΕΕ – Γρανάδα: Υπέρ της διεύρυνσης, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα

Σύνοδος ΕΕ – Γρανάδα: Υπέρ της διεύρυνσης, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα

«Τα επίδοξα μέλη πρέπει να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους, αναφορικά ιδίως με το κράτος δικαίου», αναφέρουν οι «27».

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν σήμερα υπέρ της μελλοντικής ένταξης νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς όμως να θέσουν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ παράλληλα προειδοποίησαν και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες ότι δεν πρόκειται να υπάρχουν «παρακαμπτήριες οδοί».

Στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, Πολωνία και Ουγγαρία μπλόκαραν το κοινό ανακοινωθέν, με τους ηγέτες των δύο κρατών να αντιτίθενται σθεναρά, στην άτυπη Σύνοδο των ηγετών στη Γρανάδα για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, που συνηθίζει να επιτίθεται στις Βρυξέλλες, έφτασε στο σημείο να μιλάει για «βιασμό» στις δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο. «Πώς γίνεται να σας βιάσουν νόμιμα, να αναγκαστείτε να δεχτείτε κάτι που δεν σας αρέσει; Πώς είναι δυνατόν να έχουμε συμβιβασμό, συμφωνία; Είναι αδύνατον».

«Δεν φοβόμαστε τις διαταγές που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο», είπε από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται να επιβληθεί στη χώρα του ένα σύστημα «εγκατάστασης παράνομων μεταναστών».

«Επένδυση στην σταθερότητα» 

Οι ηγέτες των «27» διακήρυξαν ότι η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί «επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία». Ταυτόχρονα όμως, είπαν ότι τόσο η ΕΕ όσο και τα επίδοξα μέλη της –Ουκρανία, Μολδαβία και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές ώστε να προετοιμαστούν για μια διευρυμένη Ένωση.

«Τα επίδοξα μέλη πρέπει να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους, ιδίως σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου», αναφέρουν οι «27» στο ανακοινωθέν.

Οι χώρες θα πρέπει να πληρούν νομικά, οικονομικά και δημοκρατικά κριτήρια ώστε να ενταχθούν στην ΕΕ και η διαδικασία μπορεί να κρατήσει χρόνια. Η ΕΕ θα πρέπει, επίσης, να αναθεωρήσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να υποδεχθεί νέα μέλη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε προτείνει η Ενωση να είναι έτοιμη για διεύρυνση μέχρι το 2030, εκτιμώντας ότι ο καθορισμός αυτού του χρονοδιαγράμματος θα ενθαρρύνει τόσο την ΕΕ όσο και τις υποψήφιες χώρες να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους. «Το σημαντικό είναι να σταματήσουμε να χρονοτριβούμε», είπε σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της Συνόδου.

Άλλοι ηγέτες όμως δεν υποδέχονται αυτήν την ιδέα, επιμένοντας ότι οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ.

«Η διαδικασία είναι αξιοκρατική», σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Υπάρχουν σαφείς κανόνες, ορόσημα που πρέπει να επιτευχθούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή