Ισραήλ: Η αντιπολίτευση έτοιμη να μπει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό όρους

Ισραήλ: Η αντιπολίτευση έτοιμη να μπει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό όρους

Μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε την ίδια μορφή με την κυβέρνηση Λεβί Εσκόλ στην οποία συμμετείχε ο τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης Μεναχέμ Μπεγκίν πριν από τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και ο ηγέτης του κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ συζήτησαν το Σάββατο για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης μετά την καταστροφική αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σάββατο.

Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γκαντζ και τον πρόεδρο του κόμματος Yesh Atid, Λαπίντ.

Το κόμμα του, το Λικούντ, δήλωσε ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε την ίδια μορφή με την κυβέρνηση Λεβί Εσκόλ στην οποία συμμετείχε ο τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης Μεναχέμ Μπεγκίν πριν από τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967.

O Γκαντζ δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά επιμένει ότι πρέπει να γίνει με τρόπο που θα επιτρέπει στο κόμμα του «ουσιαστική εταιρική σχέση και επιρροή στη λήψη αποφάσεων στα σχετικά φόρουμ».

Νωρίτερα το βράδυ του Σαββάτου, ο Λαπίντ ανακοίνωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε  «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης». Ο ίδιος θεωρεί αδύνατο να διαχειριστεί  η κυβέρνηση έναν πόλεμο με «την ακραία και δυσλειτουργική σύνθεση του σημερινού υπουργικού συμβουλίου», καλώντας ουσιαστικά τον πρωθυπουργό να απομακρύνει τα ακροδεξιά κόμματα Θρησκευτικός Σιωνισμός και Otzma Yehudit από την κυβέρνηση, προκειμένου να φέρει το Yesh Atid στον συνασπισμό.

Ο πρόεδρος του Yisrael Beytenu Αβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε και αυτός ότι θα συμμετάσχει στη σημερινή κυβέρνηση εάν ο πρωθυπουργός – μαζί με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του επιτελείου των IDF – «ενημερώσουν τον εβραϊκό λαό ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαλείψει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και όλους τους τρομοκράτες ηγέτες της».

Τόσο ο Λαπίντ όσο και ο Γκαντς, καθώς και ο Λίμπερμαν, υπηρέτησαν προηγουμένως σε κυβερνήσεις με τον Νετανιάχου. Οι τρεις κάποτε πολιτικοί σύμμαχοι έχουν γίνει έκτοτε αντίπαλοι του πρωθυπουργού.

Με πληροφορίες από Times of Israel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή