Μέλη Χεζμπολάχ: «Το Ιράν βοήθησε στον σχεδιασμό της επίθεσης στο Ισραήλ»

Μέλη Χεζμπολάχ: «Το Ιράν βοήθησε στον σχεδιασμό της επίθεσης στο Ισραήλ»

Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν στο σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, και έδωσαν το «πράσινο φως» για το τρομοκρατικό χτύπημα, σε συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν στο σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, και έδωσαν το «πράσινο φως» για το τρομοκρατικό χτύπημα, σε συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν.

Μέλη των Φρουρών της Επανάστασης συνεργάζονταν με τη Χαμάς από τον Αύγουστο, για να σχεδιάσουν την υβριδική εισβολή από αέρα, ξηρά και θάλασσα -την πιο σοβαρή παραβίαση των συνόρων του Ισραήλ από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης οριστικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων στη Βηρυτό, στις οποίες συμμετείχαν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και τεσσάρων ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ από το Λίβανο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ωστόσο πως δεν έχουν στη διάθεσή τους αποδείξεις για την εμπλοκή της Τεχεράνης. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σχολίαζε το βράδυ της Κυριακής: «Δεν έχουμε δει ακόμη αποδείξεις πως το Ιράν κατεύθυνε ή βρισκόταν πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά σίγουρα υπάρχει μια μακρά σχέση». 

Ωστόσο, τόσο ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, όσο και ένας σύμβουλος της συριακής κυβέρνησης, έδωσαν την ίδια ακριβώς πληροφορία συμμετοχής του Ιράν στην προετοιμασία της επίθεσης με τα ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Μαχμούντ Μιρντάουι, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, υποστήριξε ότι η ομάδα σχεδίασε μόνη της τις επιθέσεις. «Πρόκειται για απόφαση των Παλαιστινίων και της Χαμάς», είπε. 

Η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη στη Νέα Υόρκη δεν απάντησε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εξήρε τις επιθέσεις στο X, γράφοντας πως «το σιωνιστικό καθεστώς θα εξαλειφθεί από τα χέρια του παλαιστινιακού λαού και των δυνάμεων της Αντίστασης σε όλη την περιοχή».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT