Τόμας Φρίντμαν: Η χειρότερη ημέρα πολέμου στο Ισραήλ

Τόμας Φρίντμαν: Η χειρότερη ημέρα πολέμου στο Ισραήλ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσα έγιναν τις τελευταίες δύο ημέρες δεν αποτελούν συνηθισμένη αψιμαχία Ισραήλ – Χαμάς. Παρότι τα σύνορα Γάζας – Ισραήλ έχουν μήκος μόλις 50 χιλιομέτρων, οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου θα γίνουν αισθητές στην Ουκρανία, τη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν. Κάθε παρατεταμένη διένεξη Ισραήλ – Χαμάς θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ισραηλινής άμυνας με αμερικανικά οπλικά συστήματα, τα οποία θα στερηθεί το Κίεβο, ενώ η αναθέρμανση των σχέσεων Ριάντ – Ιερουσαλήμ είναι προς το παρόν αδύνατη.

Αν μάλιστα αποδειχθεί ότι το Ιράν ενθάρρυνε τη Χαμάς στην επίθεσή της, με σκοπό να ακυρώσει την προσέγγιση Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας, η ένταση μεταξύ Ιερουσαλήμ – Τεχεράνης και του Ισραήλ με τους Λιβανέζους αντιπροσώπους του Ιράν, την οργάνωση Χεζμπολάχ, θα αυξηθεί επικίνδυνα.

Αυτός ο πόλεμος είναι καταστροφικός για το Ισραήλ εξαιτίας της ταπείνωσης που υπέστησαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Αυτή τη φορά το Ισραήλ υπέστη εισβολή σε 22 γεωγραφικά σημεία, συμπεριλαμβανομένων και οικισμών 20 χλμ. στο εσωτερικό της χώρας και όλα αυτά από στρατό «μεγέθους Λουξεμβούργου». Αυτή η μικροσκοπική δύναμη εισέβαλε στο Ισραήλ, κατέλαβε φυλάκια, αιχμαλώτισε Ισραηλινούς ομήρους και τους οδήγησε πίσω στη Γάζα μέσω του «απροσπέλαστου» φράχτη που κόστισε 1 δισ. δολάρια. Το πλήγμα στην επιχειρησιακή αξιοπιστία του στρατού είναι βαρύ.

Οσο κακός υπήρξε ο Νετανιάχου για το Ισραήλ, τόσο η Χαμάς αποτελεί θανατηφόρο κατάρα για τον παλαιστινιακό λαό.

Το Ισραήλ επαίρετο για την ικανότητα των μυστικών υπηρεσιών του να διεισδύουν στα δίκτυα των παλαιστινιακών οργανώσεων, παρέχοντας έγκαιρη προειδοποίηση.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών φέρθηκαν αλαζονικά και ανόητα, θεωρώντας ότι η Χαμάς είναι ανίκανη να εξαπολύσει τόσο περίπλοκη εισβολή από ξηράς και θαλάσσης.

Η πολιτική του διχασμού που προωθεί ο Νετανιάχου έχει ζημιώσει το Ισραήλ. Στην προσπάθειά του να ολοκληρώσει το πραξικόπημα στη δικαστική εξουσία, ο Μπίμπι διέσπασε την ισραηλινή κοινωνία και τον στρατό. Οσο κακός υπήρξε, όμως, ο Νετανιάχου για το Ισραήλ, η Χαμάς αποτελεί θανατηφόρο κατάρα για τον παλαιστινιακό λαό. Η οικονομική βοήθεια που έλαβε από το Κατάρ, αντί να δαπανηθεί σε αξιοπρεπή σχολεία και υποδομές, αφιερώθηκε στην κατασκευή τούνελ και ρουκετών.

Γιατί επέλεξε η Χαμάς τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για τον πόλεμο; Είναι να απορεί κανείς αν ήταν για το συμφέρον των Παλαιστινίων ή κατόπιν αιτήματος του Ιράν, σημαντικού προμηθευτή κεφαλαίων και όπλων για τη Χαμάς. Ενδεχόμενη συμφωνία Ιερουσαλήμ – Ριάντ θα ήταν ωφέλιμη και για την Παλαιστινιακή Αρχή. Κάτι τέτοιο θα απειλούσε ευθέως τη νομιμοποίηση της Χαμάς στα μάτια των παλαιστινιακών μαζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή