Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: Η Γαλλία θα είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε νέα σύγκρουση με την Αρμενία

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: Η Γαλλία θα είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε νέα σύγκρουση με την Αρμενία

Μετά τη δέσμευση του Παρισιού να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Αρμενία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Γαλλία θα είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε νέα σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, δήλωσε ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ μετά την υπόσχεση του Παρισιού, την περασμένη εβδομάδα, ότι θα παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ερεβάν. 

«Η παράδοση όπλων από τη Γαλλία στην Αρμενία αποτελεί μια πρακτική που δεν εξυπηρετεί την ειρήνη αλλά αποσκοπεί στη διόγκωση μιας νέας σύγκρουσης. Αν προκύψει οποιαδήποτε νέα σύγκρουση στην περιοχή, η Γαλλία θα είναι υπεύθυνη», δήλωσε ο Αλίεφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Παράλληλα, ο Αζέρος πρόεδρος κατηγόρησε τη Γαλλία για την απουσία του από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την περασμένη εβδομάδα στη Γρανάδα της Ισπανίας. Ο Σαρλ Μισέλ, από την πλευρά του, εξέφρασε «τη δέσμευση της Ε.Ε. στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν». 

Το τηλεφώνημα, ανάμεσα σε Αλίεφ και Μισέλ, αποσκοπούσε στην προετοιμασία της συνάντησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε αξιωματούχους των δύο χωρών του Καυκάσου. 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε μια επιτυχημένη αστραπιαία στρατιωτική επίθεση στον αρμένικο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μέχρι σήμερα περίπου 100.000 Αρμένιοι έχουν φύγει από την περιοχή, μετά και τη συνθηκολόγηση της τοπικής κυβέρνησης.

Η Γαλλία και η Αρμενία έχουν διαχρονικά ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς. Το 2001, η Γαλλία ήταν μεταξύ των πρώτων δυτικών χωρών που αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων, δύο δεκαετίες πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT