Ο σκιώδης πόλεμος Ισραήλ – Ιράν και ο κρίσιμος παράγοντας της Χεζμπολάχ

Ο σκιώδης πόλεμος Ισραήλ – Ιράν και ο κρίσιμος παράγοντας της Χεζμπολάχ

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι περιφερειακές «χώρες που ποντάρουν στην εξομάλυνση με το Ισραήλ θα χάσουν»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρόσφατη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και κυρίως στις συνέπειες για την περιφέρεια αναφέρεται ο ειδικός σε ζητήματα Ιράν και Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, Ρέι Τακέι.

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του think tank, σε μία σειρά από ερωτοαπαντήσεις, κρίσιμος παράγοντας για την έκβαση της σύγκρουσης είναι η Χεζμπολάχ, η σιιτική οργάνωση με έδρα τον Λίβανο την οποία στηρίζει το Ιράν. 

Τι γνωρίζουμε για το εύρος της υποστήριξης του Ιράν προς τη Χαμάς και την πιθανή υποστήριξη της επίθεσης του Σαββάτου; 

Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς εδώ και πολλά χρόνια τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους πυραύλους. Το ιρανικό καθεστώς υποστήριξε την επίθεση του Σαββάτου δημόσια. Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους και γιόρτασαν. 

Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η χρονική στιγμή της επίθεσης βοηθά το Ιράν στην προσπάθειά του να ανατρέψει μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Συμφωνείτε;

Ναι. Τις τελευταίες εβδομάδες το Ιράν βάλλει με σφοδρότητα κατά της σαουδαραβικής-ισραηλινής εξομάλυνσης. Αν επιτύχει η συμφωνία εξομάλυνσης, «απειλεί» να κινητοποιήσει την περιοχή εναντίον του Ιράν, και η Τεχεράνη επιθυμεί να διαταράξει αυτά τα σχέδια. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι «οι χώρες που ποντάρουν στην εξομάλυνση με το Ισραήλ θα χάσουν». 

Ποιες είναι οι προοπτικές ενός εντεινόμενου ισραηλινο-ιρανικού «πολέμου δι’ αντιπροσώπων»;

Ο σκιώδης πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν λαμβάνει χώρα εδώ και καιρό. Μόλις την άνοιξη, ο επικεφαλής της ταξιαρχίας Quds της Φρουράς της Επανάστασης, στρατηγός Ισμαήλ Κάανι, φέρεται να είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Χαμάς και να τους προέτρεψε να συντονίσουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ. Το Ισραήλ εδώ και αρκετά χρόνια έχει στοχοποιήσει Ιρανούς αξιωματούχους και επιστήμονες, καθώς και Ιρανούς που δραστηριοποιούνται στη Συρία. Ολα αυτά είναι πιθανό να επιδεινωθούν από την επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ.

Θα πρέπει να περιμένουμε ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ και επέκταση της σύγκρουσης στον Λίβανο; 

Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Την Κυριακή η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες εναντίον ορισμένων ισραηλινών θέσεων. Ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εχουν επίσης αναφερθεί περιορισμένες διεισδύσεις δυνάμεων της Χεζμπολάχ. Μέχρι στιγμής οι απώλειες φαίνεται να είναι ελάχιστες και από τις δύο πλευρές. Η Χεζμπολάχ είναι πολύ πιο αποτελεσματική στρατιωτικά από τη Χαμάς με πολύ περισσότερες ρουκέτες. Μια έκρηξη της βίας στα βόρεια σύνορα είναι πιθανό να έχει μεγάλες συνέπειες και το Ισραήλ να μάχεται σε δύο μέτωπα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT