Ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε στο Πεκίνο τη Δευτέρα με τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ, τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία και εξέφρασε την ελπίδα για «ειρηνική συνύπαρξη» μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.
«Εχουμε 1.000 λόγους για να έχουμε καλές σχέσεις», δήλωσε ο Σι κατά τη συνάντησή του με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή από τη Νέα Υόρκη.
Ο Σούμερ, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, δήλωσε απογοητευμένος για τη στάση του Πεκίνου στο Μεσανατολικό. Ο γερουσιαστής επανέλαβε ωστόσο ότι ο κύριος στόχος του ταξιδιού ήταν να επιδιωχθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα και διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει σύγκρουση με το Πεκίνο.
«Η φιλική στάση του Σι προς τον Σούμερ αυξάνει τις προσδοκίες για μια επικείμενη συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν εν μέσω μιας ταραχώδους χρονιάς για τις αμερικανοκινεζικές σχέσεις που έφτασαν στο ναδίρ τον Φεβρουάριο μετά την ανακάλυψη ενός κινεζικού μπαλονιού παρακολούθησης πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σχολιάζουν οι New York Times.
Αν γίνει η συνάντηση κορυφής, θα έπεται μιας σειράς επαφών υψηλού επιπέδου τους τελευταίους μήνες, που ξεκίνησαν με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο τον Ιούνιο. Ταξίδια στην Κίνα έκαναν κατόπιν η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και ενδιάμεσα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα –και πρώην ΥΠΕΞ– Τζον Κέρι.
Οι σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων, από την Ταϊβάν ως τα αίτια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, και από τις κατηγορίες περί κατασκοπείας ως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπόριο και τους δασμούς.
Πιο πρόσφατα, ο κ. Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Χαν Τζενγκ στη Νέα Υόρκη, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι στη Μάλτα.
Mε πληροφορίες από New York Times, Washington Post