Κομισιόν: Μπρος – πίσω για την αναστολή πληρωμών στην Παλαιστίνη

Κομισιόν: Μπρος – πίσω για την αναστολή πληρωμών στην Παλαιστίνη

Αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. όπως η Ισπανία διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του επιτρόπου Ολιβερ Βάρχελι να αναστείλει τη βοήθεια, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε σε αρκετά κράτη-μέλη η απόφαση του επιτρόπου Ολιβερ Βάρχελι να αναστείλει τις πληρωμές και ουσιαστικά την αναπτυξιακή βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, η Κομισιόν αναφέρει σε ανακοίνωση, που εξέδωσε πριν από λίγο, ότι θα «επανεξετάσει» άμεσα το ζήτημα και πως σε κάθε περίπτωση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η Κομισιόν καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Μετά τα γεγονότα αυτά, ανακοινώνει σήμερα ότι ξεκινά διαδικασία επείγουσας αναθεώρησης της βοήθειας της Ε.Ε. προς την Παλαιστίνη» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση και διευκρινίζεται ότι «πέραν των υπαρχουσών δικλείδων ασφαλείας, στόχος της επανεξέτασης είναι η διασφάλιση ότι καμία χρηματοδότηση της Ε.Ε. δεν επιτρέπει έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ».

Καθώς αρκετά κράτη-μέλη θεώρησαν ότι το «πάγωμα» της κοινοτικής χρηματοδότησης θα τιμωρούσε αθώους πολίτες και όχι τη Χαμάς, η Κομισιόν διευκρινίζει παράλληλα ότι «θα επανεξετάσει επίσης –υπό το φως των μεταβαλλόμενων συνθηκών επί του εδάφους– εάν τα προγράμματα στήριξης του παλαιστινιακού πληθυσμού και της Παλαιστινιακής Αρχής πρέπει να αναπροσαρμοσθούν».

Επειδή αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. όπως η Ισπανία διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του επιτρόπου Ολιβερ Βάρχελι να αναστείλει τη βοήθεια, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Κομισιόν επίσης αναφέρει ότι «θα πραγματοποιήσει αυτή την αναθεώρηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και θα βρίσκεται σε συντονισμό με τα κράτη-μέλη και εταίρους για κάθε απαιτούμενη επόμενη ενέργεια».

«Στο μεταξύ, καθώς δεν προβλέπονταν πληρωμές, δεν θα υπάρξει αναστολή πληρωμών» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ διευκρινίζεται επίσης ότι η επανεξέταση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, που προσφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν (ECHO).

Νωρίτερα, χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο είχαν αντιδράσει έντονα στην ανακοίνωση του επιτρόπου Ολιβερ Βάρχελι ότι οι πληρωμές αναστέλλονται άμεσα και πως η αναπτυξιακή βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους –ύψους 691 εκατ. ευρώ– «επανεξετάζεται».

Αποστάσεις από την ανακοίνωση του ομολόγου του είχε πάρει και ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς που ανέφερε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X ότι «η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους θα συνεχισθεί για όσο χρειασθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT