ΝΥΤ: Το Ιράν δεν γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

ΝΥΤ: Το Ιράν δεν γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Το αμερικανικό μέσο κάνει λόγο για Ιρανούς αξιωματούχους-κλειδιά οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν με την επίθεση στο Ισραήλ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συλλέξει πλήθος πληροφοριών που δείχνουν ότι κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο. Οι πληροφορίες αυτές, που δημοσιεύονται από τους New York Times, έρχονται εν μέσω ερωτημάτων τα τελευταία 24ωρα για το αν τελικά το Ιράν διαδραμάτισε κάποιον ρόλο στον σχεδιασμό της επίθεσης. 

Το αμερικανικό μέσο κάνει λόγο για Ιρανούς αξιωματούχους-κλειδιά, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο να γίνει επίθεση. Μέχρι σήμερα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ δεν έχουν βρει αποδείξεις ότι η Τεχεράνη βοήθησε άμεσα στον σχεδιασμό της επίθεσης.

Οι αμερικανικές πηγές δεν αποκάλυψαν την ταυτότητα των Ιρανών αξιωματούχων αλλά τόνισαν ότι η επίθεση τους αιφνιδίασε. Πάντως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι πρόκειται για άτομα που συνήθως γνωρίζουν τις επιχειρήσεις στις οποίες εμπλέκεται η Quds, ο παραστρατιωτικός βραχίονας της ιρανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει και συνεργάζεται με παραστρατιωτικές οργανώσεις. Η Quds είναι ένας από τους πέντε κλάδους του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν που ειδικεύεται στον μη συμβατικό πόλεμο και στις επιχειρήσεις στρατιωτικής κατασκοπείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους παρακολουθούν τακτικά τις συναντήσεις μεταξύ των ηγετών της Quds και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς. Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι συναντήσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν για τον σχεδιασμό της επίθεσης στο Ισραήλ. Αν και παραδέχονται ότι θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει και άλλες συναντήσεις που οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν, προς το παρόν δεν έχουν βρει στοιχεία. 

Ωστόσο, το Ιράν προμηθεύει εδώ και χρόνια με μεγάλο αριθμό όπλων τη Χαμάς. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η πρακτική αυτή καθιστά την Τεχεράνη σε μεγάλο βαθμό συνένοχη στην επίθεση. Παρά ταύτα, σημειώνουν ότι η παροχή οπλισμού είναι διαφορετικού επιπέδου κλιμάκωση σε σύγκριση με την άμεση ανάμειξη στην επίθεση.

Την Τρίτη, ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είπε σε μέλη του Κογκρέσου ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του Ιράν και της επίθεσης της Χαμάς. Ο αξιωματούχος παρείχε λίγες λεπτομέρειες, αλλά είπε στους βουλευτές ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες που αντικρούουν τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν βοήθησε στον σχεδιασμό της επίθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή