Στόλτενμπεργκ: Κανείς δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στο Ισραήλ

Στόλτενμπεργκ: Κανείς δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στο Ισραήλ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος έθνη και οργανισμοί να επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την ένταση στη Μέση Ανατολή

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή «επισκίασε» τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που ενημερώθηκαν εκτενώς από τον Ισραηλινό ομόλογό τους, Γιοάβ Γκαλάντ, για τις εξελίξεις ενώ καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον πολιτών στο Ισραήλ.

«Καθώς το ΝΑΤΟ ως συμμαχία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενο στη Μέση Ανατολή ενημερωθήκαμε από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας», ανέφερε συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Οι σύμμαχοι καταδίκασαν τη Χαμάς και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων» τόνισε, ενώ επισήμανε παράλληλα ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Ενας αριθμός νατοϊκών συμμάχων άλλωστε ήδη παρέχουν πρακτική βοήθεια στο Ισραήλ, είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Οι «σύμμαχοι καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον πολιτών στο Ισραήλ και καθώς η σύγκρουση εξελίσσεται είναι σημαντικό να προστατευθούν οι πολίτες. Υπάρχουν κανόνες πολέμου» προσέθεσε.

Παράλληλα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή «είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και υπάρχει ο κίνδυνος έθνη και οργανισμοί να το εκμεταλλευθούν αυτό. Κανείς δεν πρέπει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση της επικύρωσης της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που συζητήθηκε εκτενώς σήμερα, ο γ.γ. ανέφερε ότι χαιρετίζει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας ότι «η Αγκυρα στηρίζει την προηγούμενη συμφωνία για επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας», ενώ υπενθύμισε πως και η Ουγγαρία θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτήν την επικύρωση.

Σχετικά με την ασφάλεια των υποθαλάσσιων υποδομών μετά και την πρόσφατη «ύποπτη» διαρροή του αγωγού μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι σύμμαχοι εξέφρασαν ισχυρή αλληλεγγύη και στις δύο χώρες που ήδη επεξεργάζονται τα δεδομένα. «Εάν αποδειχθεί ότι ήταν σκόπιμη επίθεση, θα αντιμετωπίσει μια ενωμένη και αποφασιστική απάντηση» ανέφερε ο γ.γ. «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι υποθαλάσσιες υποδομές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες», ανέφερε και σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να αποτρέπονται κίνδυνοι».

Για την κατάσταση στο Κόσοβο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη και μάλιστα πολύ σοβαρή. Η συμμαχία ήδη αύξησε την παρουσία της στο βόρειο Κόσοβο με ενίσχυση μονάδων από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι μια τεταμένη και δύσκολη κατάσταση την οποία παρακολουθούμε πολύ προσεχτικά» τόνισε. Το κύριο μήνυμα, είπε, είναι ότι «τόσο η Πρίστινα όσο και το Βελιγράδι να απέχουν από ενέργειες που μπορούν να πυροδοτήσουν περαιτέρω εντάσεις». Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ συνεργάζονται στενά, είπε, επισημαίνοντας τον διάλογο υπό την αιγίδα της Ενωσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT