Vesuvius challenge: Πώς διαβάστηκε λέξη από καμένο αρχαίο πάπυρο

Vesuvius challenge: Πώς διαβάστηκε λέξη από καμένο αρχαίο πάπυρο

Οι πάπυροι ανακτήθηκαν από τη βιβλιοθήκη της βίλας που θεωρείται ότι ανήκε σε έναν υψηλόβαθμο Ρωμαίο πολιτικό, πιθανώς τον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 2.000 χρόνια μετά την έκρηξη του Βεζούβιου, Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να διαβάσουν την πρώτη λέξη από έναν καμένο πάπυρο που φυλασσόταν στη βιβλιοθήκη μιας έπαυλης της ρωμαϊκής εποχής. Οι πάπυροι θεωρείτο ότι είχαν καταστραφεί ανεπανόρθωτα. 

Την ανακάλυψη αυτή ανακοίνωσε ο καθηγητής Μπρεντ Σιλς, επιστήμονας πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι ο οποίος ξεκίνησε το Vesuvius challenge. Με την υποστήριξη επενδυτών της Σίλικον Βάλεϊ, το πρότζεκτ προσφέρει χρηματικά έπαθλα στους ερευνητές που θα καταφέρουν να εξαγάγουν ευανάγνωστες λέξεις από τους παπύρους.

Οταν ξεκίνησε το Vesuvius challenge, ο Σιλς και η ομάδα του δημοσιοποίησαν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που είχαν εκπαιδεύσει να διαβάζει γράμματα στους παπύρους με βάση τις ανεπαίσθητες αλλαγές που έκανε το αρχαίο μελάνι στη δομή του παπύρου.

Δύο φοιτητές πληροφορικής που αποφάσισαν να μετάσχουν στην πρόκληση βρήκαν –ξεχωριστά ο καθένας– την ίδια αρχαία ελληνική λέξη σε έναν από τους παπύρους: «πορφύρα». Ο πρώτος που βρήκε τη λέξη, κέρδισε 40.000 δολάρια, ενώ ο δεύτερος 10.000 δολάρια.

Vesuvius challenge: Πώς διαβάστηκε λέξη από καμένο αρχαίο πάπυρο-1
University of Kentucky

Οι πάπυροι ανήκουν σε μια γαλλική συλλογή και είναι μεταξύ εκατοντάδων που ανακτήθηκαν από τη βιβλιοθήκη της βίλας που θεωρείται ότι ανήκε σε έναν υψηλόβαθμο Ρωμαίο πολιτικό, πιθανώς τον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα.

Η πρόκληση τώρα είναι η ανάγνωση του κείμενου γύρω από τη λέξη. Η δρ Φεντερίκα Νικολαρντί, παπυρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II, δήλωσε ότι τρεις γραμμές του παπύρου, που περιέχουν έως και 10 γράμματα, είναι πλέον αναγνώσιμες, ενώ αναμένεται να αποκαλυφθούν και άλλες.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή