Ερντογάν για Ισραήλ – Γάζα: «Καλώ όλες τις πλευρές να λογικευτούν και να προχωρήσουν σε εκεχειρία»

Ερντογάν για Ισραήλ – Γάζα: «Καλώ όλες τις πλευρές να λογικευτούν και να προχωρήσουν σε εκεχειρία»

«Εγώ προσωπικά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ο οποίος πηγαίνει στην Αίγυπτο και ο επικεφαλής της MIT, συνεχίζουμε τις επαφές μας για να βρεθεί μια λύση, με προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλώ όλες τις πλευρές να λογικευτούν, να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να συζητήσουν για μια διαρκή ειρήνη. Εγώ προσωπικά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ο οποίος πηγαίνει στην Αίγυπτο και ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών συνεχίζουμε εντατικά τις επαφές μας για να βρεθεί μια λύση, με προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «οι προβοκατόρικες ενέργειες κάποιων, που ρίχνουν λάδι στην φωτιά, εμποδίζουν τις προσπάθειές της Τουρκίας και βαθαίνουν την κρίση».  

Φωτογραφίζοντας εκείνους που, κατά την άποψή του, βαθαίνουν αυτήν την κρίση, ο Τούρκος πρόεδρος έστρεψε τα βέλη της κριτικής του ενάντια στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν επέκρινε μάλιστα και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, όπως είχε κάνει μια ημέρα νωρίτερα και ο Ομέρ Τσελίκ, για όσα εκείνος δήλωσε «ως Εβραίος» από το έδαφος του Ισραήλ το οποίο επισκέφθηκε.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, πιο συγκεκριμένα:

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνομιλεί με τον δικό μου ΥΠΕΞ. Στο Ισραήλ δηλώνει ‘’δεν ήρθα με την αρμοδιότητα του υπουργού Εξωτερικών αλλά ως Εβραίος’’. Τι πολιτικός είναι αυτός; Τι προσέγγιση είναι αυτή; Οταν το λες αυτό και οι απέναντί σου απαντήσουν “και εγώ προσεγγίζω στην περιοχή ως μουσουλμάνος”, τότε τι θα πεις; Εμείς δεν λέμε ο Eβραίος, ο Tούρκος, ο ένας, ο άλλος […] Προστατεύουμε όλες τις πρεσβείες και τα προξενεία του Ισραήλ στην Τουρκία καθώς σε τέτοιες περιόδους όλα μπορεί να συμβούν […] Την ώρα που ζούμε τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, τα επεισόδια που προκληθήκαν μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης μας έχουν συγκλονίσει. Ανησυχούμε για την πιθανότητα αύξησης της έντασης και πιθανότητα εξάπλωσής της στην περιοχή. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν αποδεχόμαστε και ότι δεν θα αποδεχθούμε τους βομβαρδισμούς των τεμένων, των νοσοκομείων και των περιοχών όπου ζουν άμαχοι. Το να κόβεις την παροχή νερού, ηλεκτρικού, καυσίμων και τροφίμων σε 2 εκατ. κατοίκους που ζουν σε μια “στενή” έκταση αποτελεί παραβίαση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η τιμωρία όλου του παλαιστινιακού λαού απλά θα μεγαλώσει το πρόβλημα και θα γίνει αιτία να υπάρξει περισσότερος πόνος, ένταση και δάκρυα. Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει το πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας. Στείλαμε σήμερα ένα αεροσκάφος μας με ανθρωπιστική βοήθεια. Προσγειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αίγυπτο. Βλέπουμε όμως ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή αεροπλανοφόρου στην περιοχή. Η Βρετανία επίσης εξετάζει την αποστολή αεροπλανοφόρου. Στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχουν αυτά; Σε συνεργασία με τις αδελφικές αιγυπτιακές Αρχές, θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε την ανθρωπιστική βοήθειά μας στη Γάζα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT